foto: @cosmic_background / SWNS.com/Scanpix
Pirmo reizi uz Mēnesi dosies astronauts no citas valsts - līdz šim tur bijuši tikai amerikāņi
Uz Mēnesi “tēmē” arī Ķīna, kas grib savus cilvēkus tur nosūtīt 2030. gadā.
Pasaulē
2024. gada 13. aprīlis, 15:35

Pirmo reizi uz Mēnesi dosies astronauts no citas valsts - līdz šim tur bijuši tikai amerikāņi

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Līdz šim uz Mēness bijuši tikai amerikāņi. Ja viss ritēs, kā plānots, šo iespēju pirmo reizi iegūs astronauts no citas valsts, un tā būs Japāna.

ASV prezidents Džo Baidens paziņojis, ka divi japāņu astronauti pievienosies NASA misijai “Artemis”, un viens no viņiem varēs spert kāju uz Mēness. Baidens ar šo vēstījumu nāca klajā, valsts vizītē uzņemot Japānas premjerministru Fumio Kišidu.

NASA pēc pusgadsimtu ilgā pārtraukuma atkal plāno atgriezties uz Mēness ar astronautu ekspedīciju un uzbūvēt uz mūsu pavadoņa pastāvīgu bāzi, kas kalpotu par “apmetni” ceļā uz Marsu.

Laikā no 1969. līdz 1972. gadam “Apollo” misijās uz Mēness izkāpa 12 cilvēki, visi baltie amerikāņi. Tagad NASA sola, ka uz Mēnesi dosies arī sieviete, tumšādains astronauts un arī ārzemnieks.

2025. gadā misijā “Artemis 2” paredzēts astronautu lidojums apkārt Mēnesim bez nosēšanās, komandā būs trīs amerikāņi un kanādietis. Ekspedīcija ar izkāpšanu plānota 2026. gadā.

Arī Eiropas Kosmosa aģentūrai ir rezervētas trīs vietas “Artemis” misijām apmaiņā pret tehnoloģisko ieguldījumu. Tomēr vēl nav skaidrs, vai Eiropas astronautiem būs iespēja spert kāju uz Mēness vai tikai lūkoties uz to no orbītas.