foto: ddp/abaca press/ Vida Press
"Pēdējā nepakļaušanās demonstrācija" - Aleksejs Navaļnijs savu stāstu vēl tikai izstāstīs
Aleksejs Navaļnijs 2017. gadā.
Pasaulē
2024. gada 15. aprīlis, 05:51

"Pēdējā nepakļaušanās demonstrācija" - Aleksejs Navaļnijs savu stāstu vēl tikai izstāstīs

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

2024. gada 22. oktobrī klajā nāks mirušā Krievijas opozīcijas politiķa Alekseja Navaļnija memuāri, kurus viņš rakstījis vairākus pēdējos savas dzīves gadus. Grāmatu laidīs klajā ASV izdevniecība "Knopf", vēsta "The New York Times".

Navaļnija memuāri ar nosaukumu "Patriots" ASV tiks publicēti pirmajā pusmiljona eksemplāru tirāžā. Tos vienlaikus izlaidīs vēl vairākās valstīs. Arī krievvalodīgais izdevums būs pieejams lasītājiem, raksta "Meduza".

Strādāt pie memuāriem Navaļnijs sāka 2020. gadā pēc saindēšanās ar "Novičoku". Lielākā daļa grāmatas, pēc izdevēja teiktā, tapusi Vācijā. "Knopf" pārstāvis pastāstīja, ka memuārus politiķis rakstījis pats, diktējot dažas daļas. Viņš turpināja strādāt pie grāmatas arī ieslodzījumā - memuāros, pēc izdevēja teiktā, iekļautas agrāk nepublicētas Navaļnija sarakstes no kolonijas. Pie manuskripta rediģēšanas kopā ar izdevēju strādāja politiķa sieva Jūlija Navaļnija.

Pēc izdevēja teiktā, grāmatā stāstīts par Navaļnija jaunību, viņa politisko karjeru, laulību un ģimeni, atentāta mēģinājumiem un uzbrukumiem viņa tuviniekiem. Politiķa atraitne Jūlija Navaļnija, kā raksta "The New York Times", viņa memuārus nodēvējusi par "pēdējo nepakļaušanās demonstrāciju", kas "iedvesmos citus aizstāvēt to, kas ir pareizs".

Alekseja Navaļnija preses sekretāre Kira Jarmiša pastāstīja, kā viņa uzzinājusi par politiķa vēlmi rakstīt biogrāfiju. Pēc viņas teiktā, Aleksejs viņai zvanījis 2020. gada oktobrī, kad viņa bijusi Maskavā, un teicis: "Brauc uz Vāciju. ir lieta." Atbraukusi viņa uzzināja, ka viņš nolēmis uzrakstīt grāmatu.

"Ilgu laiku sēdēt pie datora Aleksim vēl bija sarežģīti, turklāt mums bija gadiem atstrādāta shēma: viņš diktē, es pierakstu, dažreiz mēs apspriežamies. Aleksim bija rets talants runāt uzreiz kā pēc rakstītā. Mans darbs bija steigties viņam pakaļ un reizēm iespraust: "Tas vārds nesen bija!" stāsta Jarmiša.

Pēc viņas teiktā, viņi pie grāmatas strādājuši pirms Navaļnija aizbraukšanas uz Krieviju 2021. gada janvārī. "Tad es daudzreiz dzirdēju cilvēkus runājam par viņa ierakstiem no cietuma: "Aleksejs tik forši raksta, kaut viņš būtu uzrakstījis grāmatu!” Un man gribējās sasist plaukstas un kliegt: "Viņš raksta! Viņš raksta!" Bet mēs vienojāmies visu turēt noslēpumā," stāsta Jarmišs.

Par to, kā Aleksejs Navaļnijs sācis rakstīt biogrāfiju, pastāstīja arī viņa sieva Jūlija Navaļnija.

"Vispār nemaz tā nebiju iztēlojusies, kā Aleksejs rakstīs savu biogrāfiju. Domāju, ka mums jau būs kādi 80 gadi, viņš kārtīgi sēdēs pie datora pie atvērta loga un drukās. Bet es staigāšu apkārt un purpināšu, ka drīz atbrauks mazbērni, bet viņš nodarbojas ar blēņām.

Taču pēc saindēšanās mēģinājuma 2020. gadā visi teica: "Aleksej, tev jāraksta grāmata." Viņš atrunājās. Nu kāda biogrāfija 44 gados? Bija pagājusi tikai nedaudz vairāk nekā puse dzīves. Viņš īpaši nesteidzās, jo tik daudz vēl bija priekšā. Bet viss sanāca tā, kā sanāca. Briesmīgi un ļoti, ļoti netaisni. Izrādījās, ka priekšā nebija citas puses.

Tomēr rakstīt grāmatu Aleksejs sāka. Viņam patika atcerēties savas dzīves notikumus saistībā ar notikumiem valstī. Piemēram, viņš labprāt aprakstīja savu bērnību. Bet es neskriešu uz priekšu. Jūs drīz visu izlasīsiet paši. 22. oktobrī iznāks Alekseja biogrāfija."

Jau vēstīts, ka 2023. gada augustā Navaļnijam piesprieda 19 gadu cietumsodu par "ekstrēmismu", bet decembrī pēkšņi pa maršrutu Vladimira-Maskava-Čeļabinska-Jekaterinburga-Kirova-Vorkuta pārveda uz stingrā režīma soda koloniju Harpas ciemā Jamalas Ņencu autonomajā apvidū, kur viņš mira 2024. gada 16. februārī.