foto: dpa/picture-alliance
Darbinieks mākslas galerijā slepus izstāda savu gleznu. Viņu padzen no darba
“Pinakothek der Moderne” ir viens no lielākajiem laikmetīgās mākslas muzejiem Eiropā.
Pasaulē
2024. gada 12. aprīlis, 06:42

Darbinieks mākslas galerijā slepus izstāda savu gleznu. Viņu padzen no darba

Māris Puķītis

Jauns.lv

Minhenē laikmetīgās mākslas galerijā “Pinakothek der Moderne” noticis savdabīgs incidents – tehniskais darbinieks pievienojis šeit skatāmajiem darbiem savu gleznu. Atzīšanas vietā viņš saņēmis bargu kritiku – atlaists no darba.

Piecdesmit vienu gadu vecais vīrietis strādāja tehniskās apkalpošanas nodaļā, viņš sevi dēvē par brīvmākslinieku un cerēja pievērst uzmanību savai daiļradei. “Pašdarbnieks” izurba sienā divus caurumus un piekāra savu 60x120 centimetru lielo mākslas darbu. Ievērību viņš guva, bet ne tādu, kā cerēts. “Kuratori uzreiz pamana ko tādu,” galerijas pārstāve Tīne Nelere paudusi laikrakstam “Süddeutsche Zeitung”. “Nepiederošā” glezna ātri pamanīta, atdota autoram, ar viņu lauzts darba līgums un pat aizliegts turpmāk apmeklēt galeriju.

“Pinakothek der Moderne” ir viens no lielākajiem laikmetīgās mākslas muzejiem Eiropā, šeit, piemēram, izstādīti Pablo Pikaso un Salvadora Dalī darbi. Pirms dažiem mēnešiem līdzīgs incidents piedzīvots Federālajā mākslas izstāžu zālē Bonnā, kur darbinieki atklāja lieku eksponātu. Viņiem tas šķita jautri, un galerija aicināja pieteikties autoru, dodot goda vārdu, ka problēmu nebūs. Ar izstāžu zāli sazinājās māksliniece Danaja Emmanuilidisa, atzīstot, ka vienmēr gribējusi kādu savu gleznu iedabūt izstādē. Viņa to atnesusi, noslēptu zem platas jakas. Gleznu – sievietes portretu “Džordžija” – galerija pārdeva izsolē un naudu nodeva Ķelnes labdarības organizācijai “ArtAsyl”.