foto: Ekrānuzņēmums
VIDEO: Itālijā pie debesīm novēroti neparasti dūmu gredzeni
Vulkānisko virpuļu gredzeni.
Pasaulē
2024. gada 7. aprīlis, 22:42

VIDEO: Itālijā pie debesīm novēroti neparasti dūmu gredzeni

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Kopš aizvadītās nedēļas Etnas vulkāns tūristus priecē ar kādu retu dabas parādību - "vulkānisko virpuļu gredzeniem". Tie radušies gaisa plūsmu un izplūdes gāzu sadursmes rezultātā.

2024. gada 2. aprīļa vēlā pēcpusdienā vulkāna ziemeļaustrumu malā atvērās neliels krāteris, no kura sāka izplūst kvēlojoša gāze. Bet jau nākamajā rītā debesīs bija manāms, ka šis krāteris rada neparasti lielu skaitu tvaika gredzenu.

“Gredzeni rodas, kad izplūdes gāzes saskarās ar blakus esošām gaisa plūsmām. Dabas parādība ir ārkārtīgi reta, bet tas, ko mēs redzam – noteikti pārspēj visus iepriekšējos rekordus!” vēsta Katānijas Nacionālā ģeofizikas un vulkanoloģijas institūta vulkanologs Boriss Behe.

Etnā izvirdumus var novērot salīdzinoši bieži – par pēdējo tika ziņots 2023. gada novembrī, kad vulkāna izvirduma laikā lavas strūklu dēļ tika izziņota vietēja mēroga trauksme. Tāpat vulkāna aktivitātes dēļ nereti tiek slēgta vietējā lidosta, tomēr vietējās amatpersonas vēsta, ka dūmu virpuļi lidostas darbu nekādā veidā nav ietekmējuši.