Pasaulē
2024. gada 6. aprīlis, 10:09

VIDEO un FOTO: virs Etnas vulkāna pacēlušies noslēpumaini dūmu gredzeni

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

5. aprīlī pasauli pārsteidza fotogrāfijas un video ar mulsinošu parādību, kas iemūžināti pie Etnas vulkāna Sicīlijas austrumos.

Šis fenomens pazīstams kā "vulkāniskie dūmu gredzeni" un ir reti sastopams.
 
Vulkāniskie dūmu gredzeni ir reti sastopami, it īpaši, ja to ir daudz, un zinātnieki vēl nesen nebija pārliecināti, kā tie īsti veidojas. Dūmu gredzeni veidojas tikai ar noteiktu krātera formu un ģeometriju.

Noslēpumaini dūmu gredzeni virs Etnas vulkāna 2024. gada 5. aprīlī

5. aprīlī pasauli pārsteidza fotogrāfijas un video ar muslinošu parādību, kas uzņemtas pie Etnas vulkāna Sicīlijas austrumos. Šis fenomens ...

gallery icon

Tie nav NLO, eņģeļu oreoli, nelielas Gendalfa burvības vai "milzis, kas kūpina un pūš gredzenus", soctīklos jokoja kāds komentētājs.

Vēl nesen zinātniekiem nebija labi saprotams, kā veidojas dūmu gredzeni. To veidošanās prasa mierīgu atmosfēru un apļveida vulkāna atveri. Un tehniski tie nav īsti dūmi. Kad no atveres ar īsu impulsu pēkšņi izdalās karstas vulkāniskās gāzes, tās steidzas augšup un rada gredzenveida mākoni. Lai gan dūmu gredzeni ir dokumentēti vulkānos visā pasaulē, vairāki tādi vienlaikus ir ārkārtīgi reti sastopami.

foto: AP/Scanpix
Etnas vulkāns izspļauj debesīs vairākus "vulkāniskos dūmu gredzenus".

Etna, arī Montdžibello vai Munčibedu, ir aktīvs stratovulkāns Itālijā, Sicīlijas austrumos, Mesīnas un Katānijas pilsētu tuvumā. Tas ir augstākais aktīvais vulkāns Eiropā, tā augstums ir 3326 metri virs jūras līmeņa.

Tā augstums variē izvirdumu rezultātā, piemēram, 1865. gadā tas bija 52 metrus augstāks nekā mūsdienās. Etna ir arī Itālijas augstākā virsotne uz dienvidiem no Alpu kalniem. Vulkāna apkārtmērs ir 140 kilometri.