Ukraiņu droni spēs sasniegt Krievijas bāzes Arktikā
Ukraiņi izstrādātais bezpilota lidaparāts “Sokil-300” var sasniegt 3300 kilometru un pacelties 12 kilometru augstumā. (publicitātes foto)
Pasaulē
2024. gada 7. aprīlis, 10:06

Ukraiņu droni spēs sasniegt Krievijas bāzes Arktikā

Māris Puķītis

Jauns.lv

Ukraina šogad var sākt izmantot jaunus dronus, kas spēj sasniegt 2500 kilometru attālumu, tādējādi kompensējot vidējās un tālās darbības rādiusa raķešu deficītu.

Vācijas izdevums “Bild” raksta, ka jaunos dronus var piegādāt uzreiz desmit ražotāji. Turklāt paši ukraiņi izstrādājuši bezpilota lidaparātu “Sokil-300”, kas spēj sasniegt 3300 kilometru. Šis “piekūns” spēj nest 300 kilogramu un pacelties 12 kilometru augstumā. Spārnu vēziens ir 14 metri, garums 8,57 metri, gluži kā maza lidmašīna.

“Raķetes paliek pagātnē. Droni ir nākotne,” teic “Bild” avots. Ja tā, tad Ukraina spēs sasniegt Urālus un Krievijas Tālos ziemeļus, piemēram, Murmanskas apgabalu, kur izvietots ap 80 kara bāzu. To vidū ir Oļeņjas lidlauks, no kura postīt Ukrainu dodas stratēģiskie bumbvedēji. 
2. aprīlī ukraiņu droni pirmo reizi deva triecienu mērķiem Tatarstānā, 1300 kilometru no frontes līnijas. Cita starpā izmantots Ukrainas ražotais UJ-22, par kuru uzskatīts, ka tas nelido tālāk par 800 kilometru.

Pēc Ukrainas dronu sekmīgajiem triecieniem Krievijas karakuģiem okupanti pārvieto floti no Krimas uz Gruzijai atšķelto Abhāziju. Tāpat nolemts pārcelt Pleskavā izvietotās desmit kara transportlidmašīnas Il-76 ar visu personālu uz 2700 kilometru attālo Hantu-Mansu reģionu Sibīrijā.