foto: scanpix
Porošenko iecerējis atkārtoti kļūt par Ukrainas prezidentu
Ukrainas bijušais prezidents Petro Porošenko.
Pasaulē
2024. gada 3. aprīlis, 18:55

Porošenko iecerējis atkārtoti kļūt par Ukrainas prezidentu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Valsts nodevībā apsūdzētais Ukrainas eksprezidents Petro Porošenko intervijā telekanālam "Al Jazeera" atzina, ka plāno pēc kara atkal kandidēt uz valsts galvas amatu. Lai gan vēlēšanas kara apstākļos notikt nevar, Porošenko skaidri apliecināja, ka plāno rīkot kampaņu tiklīdz to varēs.

"Mēs šeit cīnāmies un glābjam pasauli. Šis karš ir lielāks par Ukrainu. Runa ir par pasaules kārtību, brīvību, demokrātiju," intervijā vēstīja bijušais Ukrainas prezidents, kurš uzsvēra, ka Ukrainai karā ir jāuzvar.

Tāpat viņš norādīja, ka varētu cīnīties par vietu Eiropas Parlamentā, tiklīdz Ukraina būs pievienojusies Eiropas Savienībai.

Porošenko prezidenta amatā bija piecus gadus, bet 2019.gada vēlēšanās zaudēja Volodimiram Zelenskim. Atbikstoši konstitūcijai prezidenta vēlēšanas būtu bijis jārīko pagājušo svētdien, tomēr tās tika atliktas. Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka lielākā daļa Ukrainas iedzīvotāju ir pret vēlēšanu rīkošanu kara apstākļos.

Kaut arī Zelenska amata termiņš beigsies 20.maijā, nosacījums konstitūcijā ļauj viņam palikt amatā, līdz pilnvaras pārņem amata mantinieks.

Bijušais valsts prezidents pameta Ukrainu 2022. gada 17.decembra vakarā. Tajā pašā dienā Ukrainas Valsts Izmeklēšanas birojs paziņoja, ka Porošenko tiek turēts aizdomās par valsts nodevību un teroristisko organizāciju darbības atbalstīšanu lietā par ogļu piegādēm no Kijevas nekontrolētajām Donbasa teritorijām.

"Piektais Ukrainas prezidents [Porošenko] tiek turēts aizdomās, ka pēc iepriekšējas vienošanās ar personu grupu, arī no Krievijas augstākās vadības pārstāvju vidus, sekmējis teroristisko organizāciju LTR un DTR darbību," teikts paziņojumā
Kā skaidro Porošenko atbalstītāji, lieta pret Porošenko safabricēta pēc patlabanējā prezidenta Volodimira Zelenska rīkojuma.