foto: IMAGO/Daniel Scharinger
Austrija pastiprina kontroli uz Vācijas robežas; pie vainas kaimiņu vēsturiskais lēmums
Austrijas likumsargiem nu nāksies ķert ne vien alkohola, bet arī marihuānas apreibinātos autovadītājus
Pasaulē
2024. gada 2. aprīlis, 21:17

Austrija pastiprina kontroli uz Vācijas robežas; pie vainas kaimiņu vēsturiskais lēmums

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Reaģējot uz marihuānas daļēju legalizāciju Vācijā, Austrijas policija biežāk veiks pārbaudes pie robežas ar Vāciju. 1. aprīlī Vācijā spēkā stājās daļēja marihuānas legalizācija privātai lietošanai.

Vācijas likums paredz, ka no 1.aprīļa pieaugušajiem ir tiesības mājas glabāt 50 gramus marihuānas personīgai lietošanai, bet ārpus mājām pie viņiem var atrasties 25 grami "zālītes". Viņiem ir arī tiesības mājās audzēt līdz trijiem kaņepju stādiem. Savukārt no 1.jūlija tā dēvētajiem marihuānas klubiem būs tiesības kolektīvi audzēt kaņepes nekomerciāliem nolūkiem.

Eiropas valstīs ir spēkā dažādi noteikumi attiecībā uz marihuānu un tās izmantošana izklaides mērķiem lielākajā daļā valstu joprojām ir aizliegta. Austrija neplāno sekot Vācijas piemēram un vēlas novērst jebkādu pārrobežu tirdzniecību.

"Policija veiks pastiprinātas pārbaudes, jo īpaši teritorijās pie robežas, lai izņemtu no aprites atkarību izraisošās vielas un apturētu autovadītājus, kas atrodas narkotisko vielu ietekmē," paziņoja Austrijas iekšlietu ministrs Gerhars Karners. "Runa ir par visu satiksmes dalībnieku aizsardzību," viņš piebilda.

Iekšlietu ministrija norādīja, ka patruļās tiks iesaistīti policisti civilajā apģērbā un reģionālo transporta departamentu speciālisti, kas apmācīti atpazīt narkotiku izraisītos simptomus.