foto: EPA/Scanpix
Senegālai tagad ir divas pirmās lēdijas
Senegālas prezidents Basiru Diomaje Faje un pirmās lēdijas – Marija Khone Faje (pa kreisi) un Absa Faje.
Pasaulē
2024. gada 2. aprīlis, 06:23

Senegālai tagad ir divas pirmās lēdijas

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Senegālas jaunais prezidents Basiru Diomaje Faje pirmo reizi pēc uzvaras vēlēšanās iznācis sabiedrībā – kopā ar abām pirmajām lēdijām. Proti, viņam ir divas sievas.

Valstī izvērsušās diskusijas par poligāmiju un politiku, bet kopumā daudziem šajā Rietumāfrikas valstī 44 gadu vecā prezidenta privātā dzīve šķiet uzslavas vērta. No visiem Āfrikas valstu līderiem Faje ir jaunākais. Ar Mariju Khoni Faji viņam ir trīs dēli un meita, ar Absu Faji bērnu vēl nav.

Faje nav pirmais līderis Āfrikā, kurš praktizē daudzsievību. Viņš apņēmis divas sievas saskaņā ar islāma likumiem, tāpat arī Gambijas prezidents Adams Barovs.

Bijušajam Dienvidāfrikas Republikas prezidentam Džeikobam Zumam bija četras, turklāt viņa pārstāvētās zulu tautas tradīcijas atļauj precēt arī piecas un vairāk.

Gāztajam Sudānas prezidentam Omāram Al Baširam bija divas sievas, Lībijas diktatora Muamara Kadafi un bijušā Kongo Demokrātiskās Republikas prezidenta Mobutu Seses Seko sievu skaitu labākajā gadījumā zināja viņi paši. No pašreizējiem rekordistiem priekšgalā ir Svatini karalis Msvati III ar 15 sievām.

Kamēr vieni Āfrikā poligāmiju aizstāv kā senu tradīciju, citi kritizē kā arhaisku patriarhātu. Tikmēr Faje demonstrē, ka, kā rietumos tagad moderni saka, ka laulību modeļi var būt dažādi. Jāpiebilst, ka islāms atļauj apņemt līdz četrām sievām, taču visas ir jāapgādā līdzvērtīgi.