foto: American Photo Archive / Alamy/ Vida Press
Putins parakstījis rīkojumu par pavasara iesaukšanu militārajā dienestā
Krievijas vadonis Vladimirs Putins.
Pasaulē
2024. gada 31. marts, 12:14

Putins parakstījis rīkojumu par pavasara iesaukšanu militārajā dienestā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstījis rīkojumu par Krievijas pilsoņu pavasara iesaukšanu militārajā dienestā laikā no 1. aprīļa līdz 15. jūlijam. Rīkojumā teikts, ka militārajā dienestā iesauks 150 tūkstošus cilvēku.

Pēc jaunajiem noteikumiem, kas stājušies spēkā no 1. janvāra, iesaukšanai steidzamības dienestā būs pakļauti pilsoņi vecumā no 18 līdz 30 gadiem (izņemot tos, kuriem 27 gadi apritējuši līdz 2023. gada beigām, un tos, kuriem ir 28 vai 29 gadi un kuri atrodas rezervistos.)

Valsts domes aizsardzības komitejas vadītājs Andrejs Kartapolovs iepriekš sacīja, ka "tie, kuriem 2023. gadā paliek 28, 29 [gadi], ir jau rezervē."

Iesaukuma vecuma robežas Krievijā mainīja 2023. gadā pēc Krievijas aizsardzības ministra Sergeja Šoigu ierosinājuma. Arī militārās reformas ietvaros Valsts dome ir noteikusi elektroniskās pavēstes un aizliegusi "militārajā dienestā iesaucamajiem pilsoņiem" izbraukt no Krievijas no pavēstes saņemšanas brīža līdz ierašanās brīdim kara komisariātā.

Avoti apgalvo, ka Krievijas Aizsardzības ministrija gatavojas karā nosūtīt vēl 300 tūkstošus cilvēku, līdz ar to iespējama jauna mobilizācija, vēsta "Meduza".