foto: EPA/Scanpix
Krievijas iedzīvotāji spiesti atteikties no populārākā un savulaik pieejamākā produkta
Pircēja Maskavas veikalā "Magnit" 2024. gada 23. janvārī.
Pasaulē
2024. gada 19. marts, 06:38

Krievijas iedzīvotāji spiesti atteikties no populārākā un savulaik pieejamākā produkta

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Straujais cenu kāpums spiedis Krievijas iedzīvotājus samazināt populārākā un kādreiz pieejamākā augļa pirkumus.

Banānu pārdošanas apjomi Krievijā 2024. gada janvārī un februārī saruka par 20 procentiem. Tas izriet no pētījumu kompānijas "NielsenIQ" datiem, ko min RBK, vēsta "The Moscow Times".

Pieprasījums pēc banāniem krities divas reizes spēcīgāk nekā augļiem kopumā - to pārdošanas apjomi minētajā periodā sarukuši par 10 procentiem. Piemēram, ābolus, kas līdzās banāniem tiek uzskatīti par vieniem no populārākajiem augļiem un ir sociāli nozīmīgu produktu sarakstā, pirka par 9 procentiem mazāk nekā gadu iepriekš.

Banānu patēriņa samazinājums janvārī un februārī ir netipisks, saka Ražotāju asociācijas un pārtikas preču piegādātāju valdes vadītājs Dmitrijs Ļeonovs. Tomēr pieprasījuma kritums pēc tiem kļuvis manāms jau 2023. gada rudenī, rakstīja laikraksts "Shopper 's". Parasti, iestājoties aukstumam, Krievijā pieaug vietējo augļu cenas, un banāni bija izdevīga alternatīva, taču 2023. gada septembrī-oktobrī pārdošanas cenas samazinājās par 16,3 procentiem attiecībā pret tiem pašiem iepriekšējā gada mēnešiem.

Banānu patēriņš samazinājās pēc tam, kad šo augļu cena rubļos pieauga uz rubļa devalvācijas fona, saka ogu savienības un nozares aģentūras "FruitNews" ģenerāldirektore Irina Kozija. Pēc viņas teiktā, Krievijas iedzīvotāji ir jūtīgi pret augļu cenu izmaiņām, īpaši tad, ja runa ir par lētāko segmentu, uz ko attiecas banāni.

Lielākajai daļai Krievijas iedzīvotāju banāni ir "auglis numur viens", taču pēkšņās vērtības lēcieni ir ietekmējuši patēriņu.

Banāni sāka manāmi sadārdzināties uzreiz pēc kara sākuma Ukrainā 2022. gada februārī. Tā paša gada martā tie pieauga cenā no 97,3 rubļiem līdz 128 rubļiem par 1 kilogramu. 2023. gada aprīlī 1 kilograms banānu mazumtirdzniecībā maksāja 129,6 rubļus. Pēc "Rosstat" datiem, 2024. gada janvārī vidējā mazumtirdzniecības cena 1 kg banānu sasniedza 155 rubļus.

Galvenais banānu piegādātājs Krievijai ir Ekvadora. Pēc Federālā muitas dienesta datiem, 2022. gadā tā daļa bija 96 procenti no visa Krievijas banānu piegāžu importa naudas izteiksmē. Šā gada februārī Krievijas varas iestādes ierobežoja piegādes no Ekvadoras, aizbildinoties ar to, ka augļos atrada parazītus.

Ierobežojums sekoja pēc tam, kad Republikas prezidents Daniels Noboa paziņoja par lēmumu nodot ASV padomju militāro tehniku nosūtīšanai uz Ukrainu. Krievijas aizliegums piespiedis Ekvadoras varas iestādes atteikties no šī lēmuma, pēc kā Krievijas Federālais veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests  atkal atļāvis piegādāt ekvadoras banānus Krievijas tirgum.