Pasaulē
2024. gada 15. marts, 19:51

Mūžībā devies slavenais aktieris Aleksandrs Širvindts

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

15. martā 89 gadu vecumā mūžībā devies izcilais krievu teātra un kino aktieris, režisors Aleksandrs Širvindts.

“Man piezvanīja Miša, Aleksandra Anatoļjeviča dēls, viņš pirms pusstundas nomira slimnīcā,” paziņoja Satīras teātra mākslinieciskais vadītājs Sergejs Gazarovs. “Kā un ko darīsim, es vēl nezinu.”

Aleksandrs Širvindts izpelnījās plašu slavu gan ilggadējā komiskā duetā ar Mihailu Deržavinu (viņš nomira 2018. gadā 81 gada vecumā — arī 15. datumā, tikai jūnijā), gan ar tādām kino lomām, kā, piemēram, jau leģendārajā komēdijā “Likteņa ironija jeb vieglu garu!” (1975. g.), “Divpadsmit krēsli” (1976. g.), un “Stacija diviem” (1982. g.) un daudzām citām.

No 2000. līdz 2021. gadam viņš bija Maskavas Satīras teātra mākslinieciskais vadītājs, līdz veselības dēļ aizgāja pensijā. Kā izteicās pats mākslinieks, vecumu “nav iespējams nonullēt”, šādi paironizējot par Kremļa saimnieka Vladimira Putina termiņu skaita “nonullēšanu” steigā pieņemtajos konstitūcijas grozījumos. Zīmīgi, ka tieši šodien, pateicoties šiem grozījumiem, sākas “vēlēšanas”, kurās Putinu ievēlēs vēl uz sešiem gadiem. Vecā konstitūcijas redakcija viņam būtu aizliegusi kandidēt.