Pasaulē
2024. gada 14. marts, 21:54

"Gorillas krusa" gāžas uz ASV iedzīvotāju galvām

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

ASV Misūri un Kanzasas štatā plosās spēcīgs tornado ar krusu, kuras laikā uz iedzīvotājiem krita milzīgi krusas graudi, sasniedzot pat golfa un beisbola bumbiņu izmēru.

Apzīmējumu “gorillas krusa” ieviesa amerikāņu viesuļvētru pētnieks Rīds Timmers, šādi apzīmējot nenormāli lielus krusas graudus. “AccuWeather” vadošais meteorologs Alekss Sosnovskis uzskata, ka šis ir tas gadījums, kad “gorillas krusa” ir pilnīgi piemērots apzīmējums stihijai, kas kopš trešdienas plosās ASV vidienes Misūri un Kanzasas štatos.

“Kad krusas graudi sasniedz tenisa bumbiņas, beisbola bumbiņas vai, nedod Dievs, softbola bumbiņas izmēru, tie var nodarīt milzīgu postu, bet ja trāpa pa galvu, tas var būt nāvējoši,” atzina Sosnovskis.

Meteorologi brīdinājuši, ka vētras laikā krituši softbola bumbiņas izmēra krusas graudi, to diametram sasniedzot 3,5 collas jeb gandrīz 9 centimetrus.

Līdz ceturtdienas rītam brīdinājums par spēcīgu negaisu izsludināts arī Ilinoisā, Aiovā, un sagaidāms, ka vētra virzīsies austrumu virzienā.