Velsas princese Ketrīna atvainojas par Mātes dienas foto uzlabošanu ar mākslīgo intelektu
foto: AFP/Scanpix
TOPSHOT - A combination of pictures made on March 11, 2024 shows a handout photo released by Kensington Palace on March 10, 2024 of Britain's Catherine, Princess of Wales with her children, alongside a version highlighting several inconsistencies in alignments after it came to light that the handout had been manipulated. AFP and other leading agencies withdrew the image, the first to be released since she underwent abdominal surgery, after the inconsitencies were identified, including a missing part on Charlotte's sleeve, Charlotte's hair ending abruptly on her shoulder and the zip on the Princess of Wales being lighter than the rest of it. (Photo by Prince of Wales / KENSINGTON PALACE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/ PRINCE OF WALES/ KENSINGTON PALACE" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - NO USE AFTER DECEMBER 31, 2024.
Pasaulē
2024. gada 11. martā, 18:07

Velsas princese Ketrīna atvainojas par Mātes dienas foto uzlabošanu ar mākslīgo intelektu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/BBC

Vairākas ziņu aģentūras atteikušās publicēt Velsas princeses Ketrīnas starptautiskajā Mātes dienā publiskotu fotoattēlu, kam tika konstatētas “rediģēšanas problēmas” jeb uzlabojumi ar mākslīgā intelekta palīdzību. Princese atvainojusies visiem, kuriem notikušais radījis neskaidrības un papildus jautājumus.

Velsas princese Ketrīna atvainojas par Mātes diena...

Attēlā bija redzama Ketrīna ar saviem trīs bērniem. Ziņu aģentūras konstatēja, ka Šarlotes kreisā roka un džemperis neatbilst realitātei, kā arī Velsas princeses Ketrīnas roka ir izplūdusi, tāpat uzmanība pievērsta arī princeses Šarlotes nedabiskajam celim.

Piecas foto aģentūras atsauca attēla publicēšanu, jo pastāvēja bažas, ka attēls ir pārveidots un bildē redzamas mākslīgā intelekta veiktas manipulācijas.

Arī Bekingemas pils nesniedza nekādus komentārus un precizējumus.

foto: George Rogers/SIPA
Kensingtonas pils 2024. gada 10. martā izlaists fotoattēls, kurā redzama Lielbritānijas Velsas princese Katrīna ar saviem bērniem, kā arī versija, kurā uzsvērtas vairākas neatbilstības fotoattēlā, apliecinot, ka fotoattēls uzlabots ar mākslīgo intelektu.
Kensingtonas pils 2024. gada 10. martā izlaists fotoattēls, kurā redzama Lielbritānijas Velsas princese Katrīna ar saviem bērniem, kā arī versija, kurā uzsvērtas vairākas neatbilstības fotoattēlā, apliecinot, ka fotoattēls uzlabots ar mākslīgo intelektu.

Lielākā daļa ziņu aģentūru apņemas saviem klientiem nodrošināt precīzas fotogrāfijas, bez digitālām manipulācijām. Tāpat ziņu organizācijas ievēro stingras vadlīnijas attiecībā pret manipulatīvu fotoattēlu izmantošanu, izmantojot, tās tikai tad, ja attēlam pievienots atzinums un paskaidrojums, ka attēls ir ar mākslīgā intelekta manipulācijām uzlabots.

Šī nebija profesionāla manipulācija, bet gan ģimeniska mirkļa iemūžināšana un attēla pēcāka uzlabošana.

Ketrīna paziņojumā Kensingtonas pils sociālajos medijos publiskotajā paziņojumā, norādījusi: “Tāpat kā daudzi amatieru fotogrāfi eksperimentē, arī es ik pa laikam eksperimentēju ar bilžu rediģēšanu.”

Lietotnē “X” Ketrīna savā paziņojumā sacīja: “Es vēlējos atvainoties par apjukumu, ko radīja mūsu ģimenes publiskotā fotogrāfija. Ceru, ka visiem, kuri atzīmēja starptautisko Mātes dienu, tā bija laimīga.”

Kensingtonas pils paziņoja, ka atkārtoti oriģinālais attēls, kurā bija redzami Ketrīna un viņas bērni netiks publicēts.

Velsas prinča uzņemtais attēls bija pirmais Ketrīnas attēls, kas publicēts kopš viņas vēdera operācijas janvārī, līdz šim brīdim Ketrīna uzturējusies ārpus sabiedrības redzesloka.