foto: AP/Scanpix
Tas rada bažas. Krievija frontē arvien vairāk izmanto "pēdējās iespējas ieroci"
Kopš šī gada sākuma okuapnti veikuši 346 ķīmiskos uzbrukumus Ukrainas militārpersonām.
Pasaulē
2024. gada 11. marts, 14:33

Tas rada bažas. Krievija frontē arvien vairāk izmanto "pēdējās iespējas ieroci"

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

"Taurijas" aizsardzības spēku spīkers Dmitrijs Ļihovijs atklājis satraucošu informāciju par okupantu taktiku Zaporižjas virzienā, kas viņu dara bažīgu.

Krievijas okupanti Zaporižjas virzienā arvien vairāk izmanto munīciju ar toksiskām vielām, to paziņojis "Taurijas" aizsardzības spēku spīkers Dmitrijs Ļihovijs.

"Par Zaporižjas virzienu varu jums atklāt šādu informāciju, kas ir nedaudz satraucoša - krievi arvien vairāk izmanto munīciju ar toksiskām vielām," viņš teica.

Pēc Ļihovijas teiktā, visas iepriekšējās nedēļas laikā - no pirmdienas līdz svētdienai - fiksētas aptuveni 60 granātu nomešanas ar toksisku līdzekli ar smacējošu-asaru efektu, galvenokārt hloropikrīnu vai ko līdzīgu.

"Pagājušajā diennaktī šādi tika nomestas deviņas granātas. Gandrīz visi bija Zaporižjas virzienā. Tas liecina, ka tad, kad ienaidnieks nevar sasniegt savus uzdevumus parastā veidā - ar artilēriju, aviāciju, FPV bezpilota lidaparātiem, viņi ķeras pie dažiem sava veida "pēdējās iespējas ieročiem" - tās ir ķīmiski toksiskas vielas, kad viņi šādā veidā vēlas izkvēpināt mūsu militārpersonas no ierakumiem. Mums ir jāizmanto individuālie aizsardzības līdzekļi un jācīnās ar Krievijas bezpilota lidaparātiem, kas ir iesaistīti šādu granātu nomešanā," viņš teica.

Citi līdzīgi gadījumi

Pagājušajā nedēļā "Taurijas" virziena pārstāvis paziņoja, ka krievi diennakts laikā deviņas reizes nometuši munīciju ar ķīmiskajiem ieročiem uz Ukrainas bruņoto spēku pozīcijām. Ierocis, ko krievi nometa, ir līdzīgs tam, ko policija izmanto, lai izklīdinātu mītiņus. Spīkers piebilda, ka šī nav pirmā reize, kad okupanti lieto šo vielu frontē.

Kopš šī gada sākuma krievi veikuši 346 ķīmiskos uzbrukumus Ukrainas militārpersonām.

ASV Kara izpētes institūta (ISW) analītiķi arī atzīmēja, ka Krievijas armija arvien vairāk sāka izmantot ķīmiskos ieročus pret Ukrainas bruņotajiem spēkiem.