Ukraiņiem okupētajās teritorijās draud izsūtīšana, atklāj britu izlūkdienests
foto: AFP/Scanpix
Kremlis okupētajās Ukrainas teritorijās īsteno nerimstošu rusifikācijas politiku.
Pasaulē
2024. gada 11. martā, 13:13

Ukraiņiem okupētajās teritorijās draud izsūtīšana, atklāj britu izlūkdienests

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Ukraiņiem, kuri okupācijas laikā atteicās no Krievijas pasēm, draud izsūtīšana uz atsevišķiem Krievijas reģioniem, vēsta Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

Ukraiņiem okupētajās teritorijās draud izsūtīšana,...

Ziņojumā teikts, ka saskaņā ar Krievijas Iekšlietu ministrijas datiem Ukrainas okupētajās teritorijās dzīvo aptuveni 2,8 miljoni iedzīvotāju, kuriem pašlaik ir Krievijas pases. Krievija nosaka, ka piekļuve pakalpojumiem šajos reģionos, tostarp sociālajiem pakalpojumiem un veselības aprūpei, ir atkarīga no Krievijas pasu saņemšanas.

2023. gada aprīlī Krievijas prezidents Vladimirs Putins izdeva dekrētu, saskaņā ar kuru okupēto teritoriju iedzīvotāji, kuri atsakās no Krievijas pases, kļūs par ārvalstu pilsoņiem vai bezvalstniekiem. Šādām personām ir tiesības uzturēties okupētajās teritorijās tikai līdz 2024. gada 1. jūlijam.

Pēc Lielbritānijas izlūkdienestu domām, pastāv reāla iespēja, ka pēc šī datuma okupētajās teritorijās esošās personas, kurām nav Krievijas pases, tiks deportētas vai aizturētas. Krievijas Nacionālās drošības padomes priekšsēdētāja vietnieka Dmitrija Medvedeva nesenā retorika liecina, ka personas var tikt deportētas uz attāliem Krievijas rajoniem.

"Kremlis okupētajās Ukrainas teritorijās īsteno nerimstošu rusifikācijas politiku. Vēl viens dekrēts par militārajiem apgabaliem, kas datēts ar 2024. gada 26. februāri, nosaka, ka okupētās teritorijas tagad būs daļa no Krievijas Dienvidu militārā apgabala. Kremlis neatgriezeniski cenšas panākt okupēto teritoriju integrāciju Krievijas teritorijā," norāda Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

Augstākās Radas cilvēktiesību komisārs Dmitrijs Ļubinecs sacīja, ka Krievijas pases izsniegšana ukraiņiem okupētajās teritorijās ir uzskatāma par procedūru, kas notikusi piespiedu kārtā. Tāpēc visus pilsoņus, kas saņēmuši Krievijas pases, par noziedzniekiem nosaukt nevar.

Turklāt Ukrainas prezidenta kancelejas vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks paziņoja, ka ukraiņi, kuri okupācijas laikā saņēmuši Krievijas pasi, lai izdzīvotu, netiks saukti pie atbildības. Tomēr kolaborantiem būs jāatbild likuma priekšā.