foto: EPA/Scanpix
Londona gatavojas izšķiest miljonus migrantu plānam
Šiem migrantiem izdevies šķērsot Lamanšu un izsēsties Anglijas krastā Kentā.
Pasaulē
2024. gada 9. marts, 05:31

Londona gatavojas izšķiest miljonus migrantu plānam

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Lielbritānijas iecere deportēt nelegālos imigrantus uz Ruandu Austrumāfrikā izmaksās 1,8 miljonus mārciņu par katru personu – nauda, ko varētu izmantot abpusēji izdevīgiem ieguldījumiem trūcīgākajās valstīs.

Tā vietā, lai radītu darba vietas, izglītības un veselības aprūpes iespējas, kas atturētu no vēlmes riskēt pat ar dzīvību ceļā uz iedomāto paradīzi Eiropā, miljoni tiks izšķiesti un cilvēku kontrabanda turpināsies.

Plāns par pirmo 300 patvēruma meklētāju nosūtīšanu uz Ruandu britu nodokļu maksātājiem izmaksās vairāk nekā 540 miljonus sterliņu mārciņu (630 miljoni eiro), apliecinājis Nacionālais audita birojs.

Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks tikmēr šo ierosmi raksturo kā “vērtīgu investīciju”, šādi izsakoties pēc tam, kad valsts tēriņu uzraugs atklāja prāvās izmaksas. “Mums ir jāspēj pateikt: ja jūs šeit ierodaties nelegāli, jūs šeit nevarēsiet palikt, jūs tiksiet pārvietoti uz drošu valsti,” sola Sunaks.

Ne premjers, ne Iekšlietu ministrija paši nenosauca plāna izmaksas. Opozīcijā esošie leiboristi, kas konsekventi iebilduši pret šo ideju, summu nodēvējuši par nacionālu skandālu. Sunaks iebilst, ka nodokļu maksātāji jau šobrīd maksā “miljoniem mārciņu katru dienu, lai izmitinātu migrantus viesnīcās”. Jāšaubās gan, ka tie būtu 6000 mārciņu dienā par vienu migrantu, pārrēķinot “vērtīgo investīciju”.

Lēmums nelegāļus pārvest uz Ruandu bija pieņemts jau 2020. gada aprīlī, kad premjera amatā bija Boriss Džonsons, taču neviens vēl nav nosūtīts, jo lēmums pastāvīgi apstrīdēts tiesās. Londona un Kigali decembrī parakstīja jaunu līgumu, mēģinot atjaunot Lielbritānijas tiesu bloķēto ieceri.

Katru gadu desmiti tūkstošu nelegālo imigrantu ierodas Lielbritānijā nelielās laivās no kontinentālās Eiropas, līdz kurai arī mērojuši tālu un riskantu ceļu, maksājot kontrabandistiem.