foto: AFP/Scanpix
Krievija un Ķīna uz Mēness plāno būvēt atomelektrostaciju
Krievijas kosmosa aģentūras "Roskosmos" vadītājs Jurijs Borisovs.
Pasaulē
2024. gada 5. marts, 18:56

Krievija un Ķīna uz Mēness plāno būvēt atomelektrostaciju

Jauns.lv

Krievija un Ķīna apsver iespēju no 2033. līdz 2035. gadam uz Mēness uzbūvēt atomelektrostaciju, otrdien vēstīja Krievijas kosmosa aģentūras "Roskosmos" vadītājs Jurijs Borisovs.

"Mēs nopietni apsveram iespēju ap 2033.-2035. gadu kopā ar Ķīnas kolēģiem uz Mēness virsmas uzstādīt atomelektrostaciju," vēsta Borisovs.

Viņš norāda, ka saules paneļi uz Mēness nespēs saražot pietiekami daudz elektrības, lai darbinātu uz apmetnes, ko valsts uz tā paredzējusi būvēt, bet kodolenerģija šo problēmu varētu atrisināt.

Borisovs runāja arī par Krievijas plāniem būvēt ar kodolenerģiju darbināmu kravas kosmosa kuģi norādot, ka visi ar projektu saistītie tehniskie jautājumi jau esot atrisināti, izņemot to, kā atdzesēt kodolreaktoru.

"Mēs aktīvi strādājam pie kosmosa velkoņa izstrādes. Šī milzīgā, ciklopiskā struktūra, pateicoties kodolreaktoram un lieljaudas turbīnām, spētu no vienas orbītas uz otru nogādāt lielu kravas apjomu," vēstīja Borisovs.

Krievijas amatpersonas jau iepriekš ir runājušas par ambicioziem plāniem kādu dienu uz Mēness uzbūvēt savu koloniju, tomēr Krievijas kosmosa programma pēdējos gados piedzīvojusi virkni neveiksmju. Piemēram, aizvadītajā gadā valsts pirmā Mēness misija 47 gadu laikā cieta neveiksmi pēc tam, kad avarēja Krievijas kosmosa kuģis Luna-25.

Ķīna aizvadītajā mēnesī paziņoja, ka tās mērķis ir līdz 2030. gadam uz Mēness nogādāt pirmo Ķīnas astronautu. Savukārt, Maskava gājusi soli tālāk, norādot, ka plāno ar Ķīnu uz Zemes pavadoņa veidot Mēness bāzi un izvietot atomelektrostaciju.

Lai gan Borisovs medijiem atklājis Krievijas ambiciozos kosmosa iekarošanas plānus, valsts diktators Vladimirs Putins aizvadītajā mēnesī noraidīja ASV bažas, ka Maskava plāno kosmosā izvietot kodolieročus, norādot informāciju kā nepatiesu.