foto: Pexels.com
Amerikāņu droni un mikroshēmas arvien biežāk nonāk Krievijā. Zināms par piegādes ceļiem
Vidusāzijas tirdzniecības ceļš ir īpaši nozīmīgs, jo tas ieved Krievijā lielu daudzumu Rietumos ražotu preču.
Pasaulē
2024. gada 4. marts, 15:20

Amerikāņu droni un mikroshēmas arvien biežāk nonāk Krievijā. Zināms par piegādes ceļiem

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

ASV ražotie bezpilota lidaparāti un datoru mikroshēmas arvien vairāk ieplūst Krievijā no Ķīnas pa Centrālāzijas tirdzniecības ceļiem, kas liecina par piegāžu ierobežošanas sarežģītību, vēsta "The Wall Street Journal".

Tirdzniecības ceļi caur bijušajām padomju republikām Kazahstānu un Kirgizstānu ir viens no daudziem maršrutiem uz Krieviju tā sauktajām divējāda lietojuma precēm, ko ASV un to sabiedrotie atsijā, jo tās var izmantot kaujas laukā.

Neraugoties uz viņu centieniem, Centrālāzija ir augošs cauruļvads Krievijai, kas kļuvis iespējams, pateicoties tūkstošiem kilometru atvērtām robežām, necaurspīdīgai tirdzniecības praksei un oportūnististu starpniekiem. Preces bieži nāk no Ķīnas, kur tās ražo, dažos gadījumos lielās ASV kompānijas, kas apgalvo, ka šīs preces Krievija importē bez to atļaujas.

"Vidusāzijas tirdzniecības ceļš ir īpaši nozīmīgs, jo tas ieved Krievijā lielu daudzumu Rietumos ražotu preču. Tas ir galvenais mikroelektronikas, auto detaļu, luksusa preču maršruts - preces, kuras tiek izmantotas gan kaujas laukā Ukrainā, gan personīgam patēriņam," saka Natālija Simpsone. Viņa ir Krievijas analītiķe C4ADS, Vašingtonā bāzētā bezpeļņas pētniecības uzņēmumā, kas specializējas nacionālās drošības jautājumos.

ASV un to sabiedrotie uztur sarakstu ar divējāda lietojuma precēm, uz kurām attiecas sankcijas, tostarp datoru mikroshēmas, maršrutētāji un tankos izmantojamie lodīšu gultņi. Pērn sarakstā bija 45 vienumi, bet februārī to papildināja vēl pieci.

Ķīnas divējāda lietojuma preču eksports uz Kazahstānu un Kirgizstānu ir pieaudzis kopš 2022. gada februāra, kad sākās karš, liecina Ķīnas muitas dati. 45 mērķa produktu eksports 2023. gadā pieauga līdz 1,3 miljardiem ASV dolāru, kas ir par 64% vairāk nekā 2022. gadā. Daudzas no šīm precēm pēc tam tika nosūtītas uz Krieviju, liecina C4ADS sniegtie tirdzniecības ieraksti.

Pret Krieviju vērsto sankciju pastiprināšana

ASV ieviesušas vērienīgu sankciju paketi pret Krieviju par tās militāro agresiju Ukrainā. Ierobežojumiem pakļauti simtiem juridisko personu.

Tāpat Eiropas Savienība 13. sankciju paketes ietvaros pret Krieviju ieviesa ierobežojumus vairākiem gubernatoriem, "amatpersonām" okupētajās teritorijās un Ziemeļkorejas pārstāvjiem.