foto: EPA/Scanpix
Rūpnīcas strādā ar pilnu jaudu. Ziemeļkoreja ir paātrinājusi lādiņu piegādi Krievijai
Krievijas prezidents Vladimirs Putins (pa labi) un Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns pozē medijiem pirms sarunām Vladivostokā. 2019. gada 25. aprīlis.
Pasaulē
2024. gada 27. februāris, 10:55

Rūpnīcas strādā ar pilnu jaudu. Ziemeļkoreja ir paātrinājusi lādiņu piegādi Krievijai

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Ziemeļkorejas militārās rūpnīcas strādā ar pilnu jaudu, lai apmaiņā pret pārtiku un citām būtiskām precēm piegādātu Krievijai ieročus, to paziņojis Dienvidkorejas aizsardzības ministrs Šins Vonsiks, ziņo "Yonhap News".

"Lai gan Ziemeļkorejas ieroču rūpnīcas strādā ar 30% jaudu izejvielu un elektrības trūkuma dēļ, dažas rūpnīcas strādā ar pilnu jaudu, kas galvenokārt ražo ieročus un munīciju Krievijai," sacīja Šins.

Tiek lēsts, ka Ziemeļkoreja kopš Kima Čenuna un Vladimira Putina tikšanās 2023. gada septembrī uz Krieviju ir nosūtījusi aptuveni 6700 konteinerus, viņš sacīja. Šis daudzums ir pietiekams, lai ievietotu aptuveni 3 miljonus 152 mm artilērijas lādiņu un 500 tūkstošus 122 mm artilērijas lādiņu.

Šins sacīja, ka apmaiņā pret ieroču piegādēm Krievijai Ziemeļkoreja, šķiet, saņem pārtiku un citas nepieciešamās preces, kā arī izejvielas un detaļas, ko izmanto ieroču ražošanā.

Ministrs sacīja, ka Maskava, visticamāk, nodrošinās arī Phenjanai satelīttehnoloģiju, jo valsts novembrī palaida orbītā savu pirmo spiegošanas satelītu un šogad ir apsolījusi palaist vēl trīs.

Lai gan spiegu satelīts riņķo ap Zemi, Šins pauda skepsi par Ziemeļkorejas apgalvojumu, ka satelīts spēj fotografēt galvenās militārās iekārtas Dienvidkorejā un ASV.

"Tas neuzrāda nekādas funkcionēšanas pazīmes un vienkārši riņķo bez aktivitātes," viņš teica.

Ja palielināsies Krievijas atkarība no Ziemeļkorejas munīcijas un ieročiem, Šins sagaida, ka militāri tehnoloģiskās palīdzības apjoms Krievijai nākotnē, visticamāk, paplašināsies.

"Joprojām nav skaidrs, cik lielā mērā Krievija piedāvās lidmašīnu un zemes tehnoloģijas, ko meklē Ziemeļkoreja. Tomēr, ja Krievija turpinās saņemt vairāk munīcijas no Ziemeļkorejas, tehnoloģiju pārneses mērogs varētu pieaugt," viņš sacīja.

Ziemeļkorejas lādiņi Maskavai

Saskaņā ar Ukrainas datiem kopš 2023. gada septembra Ziemeļkoreja ir piegādājusi Krievijai vairāk nekā 10 tūkstošus konteineru ar munīciju vai ar munīciju saistītiem materiāliem.

Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes pārstāvis Vadims Skibitskis sacīja, ka Ziemeļkoreja Krievijas Federācijai nosūtījusi 1,5 miljonus artilērijas munīcijas.