foto: ZUMAPRESS.com
Kolaborants atklāj, kā notika ukraiņu deportācijas
Krievu nodarītie postījumi Zaporižjā.
Pasaulē
2024. gada 27. februāris, 06:22

Kolaborants atklāj, kā notika ukraiņu deportācijas

Jauns.lv

Zaporižjas apgabalā ukraiņus, kas neatbalstīja Krievijas okupāciju, labākajā gadījumā izraidīja uz brīvās Ukrainas daļu, taču bijuši arī noslepkavotie, izriet no krievu ieceltā vietvalža intervijas.

Maskavai pakļautais “gubernators” Jevgeņijs Baļickis intervijā propagandistei Nadanai Fridrihsonei izklāstījis, ka deportācijas sākās, vēl pirms Krievija pasludināja okupēto teritoriju aneksiju 2022. gada 30. septembrī.

Deportēts ievērojams skaits ģimeņu. “Izraidīja tos, kas tā vai citādi neatbalstīja speciālo militāro operāciju, tos, kuri zaimoja Krievijas karogu, himnu, Krievijas Federācijas prezidentu. Tādus cilvēkus mēs, izmantojot stāvokli, kas mums tobrīd bija, kamēr nebijām juridiskā ziņā pievienojušies Krievijas Federācijai, mēs tādus cilvēkus izraidījām,” pavēstījis Baļickis.

Okupanti ievērojuši sava veida formalitātes – nolasījuši lēmumu par izraidīšanu, un tad ukraiņi, pēc “gubernatora” vārdiem, devās “pie sevis uz banderštati” celt savu “geju pasauli”.

Cilvēki aizvesti “līdz lentītei”, nolasīts lēmums, iedota pudele ar ūdeni un padzīti. “Nu, ko mums darīt ar sievieti ar trim bērniem, kurai ir cita pārliecība, bet viņa neuzskata Krieviju par savu dzimteni, viņa neuzskata to, kas notiek, par pareizu? Nu, ko mums, nogalināt viņu?” izteicies Baļickis.

No viņa paustā var noprast, ka bijušas arī slepkavības, tāpat kā tas jau pieredzēts Bučā un citās Krievijas okupētajās teritorijās. Baļickis teic: “Mēs sitām – un sitām skarbi. Un diemžēl nācās pieņemt galēji skarbus lēmumus, par kuriem pagaidām es nestāstīšu.”

Baļickis pirms Krievijas uzsāktā kara bija Zaporižjas apgabala padomes un Ukrainas parlamenta deputāts. Pēc iebrukuma viņš nekavējoties pārmetās okupantu pusē un, kā var nojaust, nodevējs jau krietni sasmērējies ar asinīm.