foto: AP/Scanpix
Putins represiju mērogu ziņā pārspējis visus PSRS ģenerālsekretārus, izņemot Staļinu
Krievijas prezidents un kara noziedznieks Vladimirs Putins aplūko padomju laika karogu, kurā attēlots Padomju Savienības dibinātājs Vladimirs Ļeņins un Padomju Savienības diktators Josifs Staļins.
Pasaulē
2024. gada 23. februāris, 07:12

Putins represiju mērogu ziņā pārspējis visus PSRS ģenerālsekretārus, izņemot Staļinu

Jauns.lv

Izdevums "Projekt" publicējis apjomīgu pētījumu, kur tika analizētas krimināllietas un administratīvās lietas, kas tika nodotas tiesām Krievijas Federācijā no 2018. - 2023. gadam, tas ir, Vladimira Putina ceturtā prezidenta pilnvaru termiņa laikā.

Izdevuma autori pētījumu veltījuši politiķim Aleksejam Navaļnijam, ""Projekta" draugam, kuru nogalināja Vladimirs Putins".

Sešu gadu laikā, raksta izdevums, Krievijā tiešām represijām tika pakļauti vairāk nekā 116 tūkstoši cilvēku, no kuriem 11 442 cilvēki tika saukti pie kriminālatbildības, bet aptuveni 105 tūkstoši saukti pie administratīvās atbildības par izteikumiem un dalību mītiņos.

Pētījuma autori iegūtos datus salīdzināja ar līdzīgu statistiku PSRS laikā. Žurnālisti ir aprēķinājuši, ka Krievijā Putina laikā par "ekstrēmismu" un varas kritiku notiesāti vairāk cilvēku, nekā par "pretpadomju" izteikumiem Ņikitas Hruščova un Leonīda Brežņeva laikā. 2018. - 2023. gadam tiesās tika saņemtas lietas pret 5613 personām, kas apsūdzētas pēc pantiem, ko cilvēktiesību aktīvisti uzskata par represīviem (ekstrēmisms, terorisma attaisnošana, "viltus ziņas", armijas "diskreditēšana").

Spilgtas ainas no Krievijas prezidenta un izslavēta mačo Vladimira Putina ikdienas

Spilgtas ainas no Krievijas prezidenta un izslavēta mačo Vladimira Putina ikdienas

gallery icon

Tas ir nedaudz vairāk nekā 1956. - 1961. gadā Ņikitas Hruščova valdīšanas laikā, kad pēc valsts arhīva datiem par pantiem "Pretpadomju aģitācija un propaganda" un "Apzināti nepatiesu izdomājumu izplatīšana" tika notiesāti 4883 cilvēki. Turpmākajos gados līdz perestroikai (no 1962. līdz 1985. gadam) saskaņā ar šiem pantiem Krievijas Padomju Federatīvajā Sociālistiskajā Republikā (Krievijas PFSR) tika notiesāti 3234 cilvēki.

Pēc "Projekt" aplēsēm, 2018. - 2023. gadā Krievijas tiesās ir saņemtas 5829 lietas, kas ierosinātas pēc pantiem par noziegumiem pret valsti (spiegošana, valsts noslēpuma izpaušana, sadarbība ar ārvalstu organizācijām u.c.), kā arī pēc pantiem, kas saistīti ar atteikšanos no līdzdalības karā Ukrainā.

Pēdējo sešu gadu laikā, kā atzīmē "Aģentūra" ("Projekt" blakusprojekts), Krievijā saskaņā ar valsts noslēpuma izpaušanas un spiegošanas pantiem tiesāts vairāk cilvēku nekā aukstā kara laikā. Laikā no 2018. līdz 2023. gadam spiegošanā tika apsūdzēti 39 cilvēki, vidēji nedaudz vairāk par sešiem cilvēkiem gadā. Turklāt no 1967. līdz 1974. gadam padomju tiesas notiesāja vidēji ne vairāk kā divus cilvēkus gadā. Sešu gadu laikā Krievijā par valsts noslēpuma izpaušanu tiesāti 329 cilvēki, vidēji 54 cilvēki gadā, bet Krievijas PFSR no 1967. līdz 1974. gadam vidēji nedaudz vairāk par četriem cilvēkiem gadā.

Komunisti Maskavā atzīmē Staļina 66. miršanas gadadienu

Otrdien 5.martā ap 500 cilvēku piedalījās Komunistiskās partijas rīkotajā pasākumā, kas veltīts Josifa Staļina 66. nāves gadadienai.

gallery icon

Kopš Krievijas karaspēka pilna mēroga iebrukuma Ukrainā sākuma žurnālisti ir aprēķinājuši, ka Krievijā ierosinātas lietas pret 4642 cilvēkiem, kuri atteicās karot Ukrainā. Visizplatītākais likumpārkāpums militārpersonām ir vienības neatļauta pamešana, kā rezultātā 2023. gadā tiesāti 4373 cilvēki. Salīdzinājumam: pirmskara 2021. gadā tiesas izskatīja 527 šādas lietas. Saskaņā ar otro izplatītāko pantu – rīkojuma nepildīšana – 2023. gadā tiesās tika ierosinātas lietas pret 289 cilvēkiem, savukārt iepriekšējos piecos gados bijušas tikai deviņas lietas.

"Projekt" autori nonāca pie secinājuma, ka represiju mērogā Vladimirs Putins "sen ir pārspējis gandrīz visus padomju ģenerālsekretārus, izņemot vienu – Josifu Staļinu".