foto: REUTERS/SCANPIX
Pretrunīgi vērtētais Īlons Masks nominēts Nobela miera prēmijai
Pasaules bagātākais cilvēks Īlons Masks nominēts Nobela miera prēmijai.
Pasaulē
2024. gada 21. februāris, 19:28

Pretrunīgi vērtētais Īlons Masks nominēts Nobela miera prēmijai

Jauns.lv

Norvēģijas deputāts Mariuss Nilsens nominējis ASV uzņēmēju, vizionāru un bagātāko cilvēku pasaulē Īlonu Masku Nobela miera prēmijai. Šī balva kopš 1901. gada tiek pasniegta laureātiem par īpašiem nopelniem pasaules miera un valstu savstarpējās sadarbības veicināšanā.

“Maska tehnoloģijas uzņēmumi ir padarījuši pasauli par vienotāku un drošāku vietu,” savu lēmumu pamato Nilsens norādot, ka “SpaceX” dibinātājs nelokāmi iestājas par vārda brīvību.

Politiķis arī uzslavējis Masku par satelīta interneta “Starlink” nodrošināšanu ukraiņu karavīriem pēc Krievijas iebrukuma valsts teritorijā 2022. gada 24. februārī, norādot, ka viņa dibinātie uzņēmumi nodrošina saziņu globālā mērogā un uzlabo sabiedrību.

Īlons Masks ir elektromobiļu uzņēmuma “Tesla” un kosmosa izpētes uzņēmumā “SpaceX” vadītājs, mikroblogošanas vietnes “X” (agrāk “Twitter”) īpašnieks, un vairāku citu globālu uzņēmumu dibinātājs.

Tomēr savu uzskatu dēļ viņš vairākkārt nonācis sabiedrības krustugunīs. Piemēram, 2022. gada oktobrī Masks vēstīja, ka Ukrainai ir jāatsakās no Krimas, jo tā “vēsturiski piederējusi Krievijai”.

Tāpat liela daļa sabiedrības Masku vaino naida runas kultivēšanā, jo miljardieris sev piederošajā platformā “X” veicis virkni organizatorisku izmaiņu, kā rezultātā tajā būtiski pieaugusi dažādu radikāļu aktivitāte, kas netiek apkarota.

Galējais Nobela prēmijas nominantu saraksts tiks paziņots martā, bet laureātu izvēlēsies Norvēģijas parlamenta noteikta piecu žūrijas locekļu komiteja.

Jāpiemin, ka jau iepriekš Nobela miera prēmijai tikuši izvirzīti sabiedrībā pretrunīgi vērtēti cilvēki. 2020. gadā balvai nominēts tika Krievijas diktators Vladimirs Putins, bet 1939. gadā – Ādolfs Hitlers.