Pasaulē
2024. gada 21. februāris, 18:55

Sanktpēterburgā Navaļnija piemiņas pasākumā aizturētajiem sāk izdot pavēstes uz kara komisariātiem

Jauns.lv

Policisti Sanktpēterburgā sākuši izsniegt pavēstes uz kara komisariātu vietējiem iedzīvotājiem, kurus aizturēja par piedalīšanos Alekseja Navaļnija piemiņas akcijās, ziņo "Meduza".

Pretkara projekts "Idite lesom" ziņo, ka 19. februārī pavēsti pasniedza 38 gadus vecam vīrietim, kurš tika aizturēts Navaļnija piemiņas akcijā un pēc tam palaists vaļā.

foto: AFP/Scanpix
Policijas darbinieki aiztur vīrieti, kad cilvēki 2024. gada 17. februārī, dienu pēc Navaļnija nāves, Sanktpēterburgā ierodās pie pieminekļa politisko represiju upuriem, lai noliktu ziedus un pieminēu Krievijas opozīcijas līderi Alekseju Navaļniju.

Kā raksta "Rotonda", policisti pavēstes izsnieguši vismaz septiņiem vīriešiem. Kādam arestētajam, kurš Ļeņingradas apgabalā atrodas cietuma kamerā, pavēsti atnesa mājās, to saņēma viņa sieva. Vēl vismaz sešas pavēstes policisti pasniedza Sanktpēterburgas iedzīvotājiem, kuri pēc administratīvā aresta tika atbrīvoti no pagaidu aizturēšanas izolatora Maskavas prospektā. Pavēstēs pilsoņi aicināti ierasties kara komisariātā datu precizēšanai un reģistrētos militārajam dienestam. "RusNews" norāda, ka viena pavēste tika izsniegta militārajai reģistrācijai, pārējās tika izsniegtas datu precizēšanai.

"RusNews" publicējis stāstu par kādu jaunu vīrieti, kurš pēc atbrīvošanas no īslaicīgās aizturēšanas iestādes saņēma pavēsti (viņa vārds netiek atklāts).

"Divas stundas pirms iziešanas brīvībā mūs ieveda telpā, kur sēdēja kaut kādi vīrieši un dalīja pavēstes. Teica, ja neparakstīsim, mums salauzīs pirkstus. Visu laiku atkārtoja: "Nu ko, brauksiet par mums karot? Mēs taču esam tik labi." Sieviete bija, aizturēšanas iestādes dežurante, kura teica: "Par mani, zēni, karosim," stāstīja izdevuma sarunu biedrs.

Tiesībsargs Dinārs Idrisovs "Fontanke" paziņoja, ka viņam ir zināms par pavēstes izdošanu vismaz pieciem Navaļnija piemiņas akcijās aizturētajiem. "Pie manis pēc konsultācijām vērsās aizturētie. Es viņiem pastāstīju par saprātīgu un likumpaklausīgu uzvedību," viņš teica.

Pēc "OVD-info" datiem, visā Krievijā Alekseja Navaļnija piemiņas akcijās aizturēja vairāk nekā 400 cilvēku: 104 personas 16. februārī, 303 personas 17. februārī un 33 personas 18. februārī. Aptuveni puse no visiem aizturētajiem bija Sanktpēterburgā.

Krievijas varasiestādes 16. februārī pavēstīja, ka Navaļnijs nomiris cietumā Jamalas ņencu autonomajā apvidū.

Navaļnija līdzgaitnieki sestdien apstiprināja, ka opozicionārs ir miris.

Krievijas opozicionārs Aleksejs Navaļnijs (1976-2024)

Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs, atrodoties ieslodzījumā, miris, piektdien paziņojusi vietējā ieslodzījumu vietu (ФСИН) vietu pārvalde. Trešdien Navaļnija preses sekretāre ...

gallery icon

"Aleksejs Navaļnijs ir nogalināts," paziņoja Navaļnija preses sekretāre Kira Jarmiša.

Opozicionāra māte Navaļnija ieslodzījuma vietā saņēmusi apliecinājumu par viņa nāvi.

Navaļnijs tika aizturēts 2021.gada janvārī, atgriežoties no Vācijas, kur viņš ārstējās pēc Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) aģentu organizētā noindēšanas mēģinājuma.

Tā paša gada februārī Navaļnijam tika piespriests divarpus gadu ilgs cietumsods par viņam 2014.gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu šķietamu pārkāpšanu, ārstējoties Vācijā. Nākamā gada martā viņam piesprieda vēl deviņus gadus ieslodzījumā par "krāpšanu" un "necieņu pret tiesu", bet 2023.gada augustā - 19 gadu cietumsodu par "ekstrēmismu".

Navaļnijs decembra beigās tika pārvests uz īpašā režīma koloniju, kas 1960.gados tika uzcelta bijušās Gulaga nometnes vietā.