foto: AP/Scanpix
Piektdaļa valdību “medī” savus pretiniekus ārzemēs
Mūziķu grupa “Bi-2” nebija tālu no nokļūšanas Krievijas katorgā.
Pasaulē
2024. gada 20. februāris, 05:44

Piektdaļa valdību “medī” savus pretiniekus ārzemēs

Jauns.lv

Divdesmit procentu pasaules valstu valdību cenšas notvert savus “nepaklausīgos” pilsoņus ārpus savām robežām – politiskos aktīvistus, žurnālistus, bijušos valsts aparāta darbiniekus.

Līderi šajās “medībās” pērn bija Krievija, Ķīna, Turkmenistāna, Mjanma un Kambodža, ziņo organizācija “Freedom House”, kas pēta politisko un citu tiesību ievērošanu.

“Freedom House” fiksējusi 125 šādus gadījumus – slepkavības, uzbrukumus, nelikumīgas aizturēšanas un deportācijas politisku motīvu dēļ, ko organizējušas 25 valstu valdības. Krievija ir atbildīga par vismaz 18 incidentiem (14,4% no kopējā skaita), Kremlis mēģinājis vajāt opozicionārus Armēnijā, Gruzijā, Kazahstānā, Kirgizstānā, tostarp mēģinot panākt arestu un izdošanu.

Šogad Maskava panāca mūziķu grupas “Bi-2” arestu Taizemē, cerot viņus tiesāt par pretkara nostāju, tomēr Izraēlas konsulam izdevās vienoties ar Bangkoku par atbrīvošanu – daļa mūziķu ir Izraēlas pilsonība.

“Freedom House” vāc informāciju par šāda veida represijām ārvalstīs kopš 2014. gada, un 25% gadījumu ir vainojami Ķīnas specdienesti. Pirmajā piecniekā šajā laika periodā ietilpst arī Krievija, Turcija, Tadžikistāna un Ēģipte.

Skaļākais gadījums bija pārbēdzēja, bijušā Krievijas armijas izlūkdienesta pulkveža Sergeja Skripaļa un viņa meitas saindēšana ar “Novičok” Lielbritānijā. 2019. gadā Berlīnē nošāva bijušo čečenu nemiernieku komandieri Zelimhanu Hangošvili, slepkavu Vadimu Krasikovu notvēra, un tiesa Vācijā piesprieda mūža ieslodzījumu, uzskatot par pierādītu, ka viņš rīkojies Krievijas uzdevumā.