foto: AFP/Scanpix
Somijas premjers: "Negaidām tūlītēju uzbrukumu no Krievijas puses, bet mēs esam gatavi"
Somijas premjerministrs Peteri Orpo norāda, ka Krievija apdraud visas Eiropas valstis.
Pasaulē
2024. gada 19. februāris, 11:30

Somijas premjers: "Negaidām tūlītēju uzbrukumu no Krievijas puses, bet mēs esam gatavi"

Jauns.lv

Somija negaida, ka Krievija nekavējoties uzbruks valstij. Tomēr Helsinki tam ir gatavi, to "Rzeczpospolita" paziņojis Somijas premjerministrs Peteri Orpo.

"Mums ir viena no spēcīgākajām armijām NATO, ļoti nopietni rezerves spēki. Tie ir 800 tūkstoši cilvēku, kurus mēs varam ātri apbruņot. Mēs runājam par ļoti iedarbīgiem atturēšanas spēkiem. Mēs negaidām tūlītēju uzbrukumu no Krievijas puses, bet mēs esam gatavi," viņš teica.

Vienlaikus premjers piebilda, ka Krievija apdraud visas Eiropas valstis.

"Taču, protams, pirmās tiek apdraudētas valstis, kas robežojas ar Krieviju. Somija ir ļoti labi sagatavojusies, lai atvairītu šādu agresiju. Bet tagad ir jāmostas visai Eiropai. Un tas jādara nekavējoties. Nedrīkst zaudēt laiku," teica Orpo.

Viņš uzsvēra, ka Rietumu ieroču rūpniecība ir jāstiprina, jo valstīm ir jāpalīdz Ukrainai tieši šobrīd.

"Savukārt vidējā un ilgākā termiņā lielāka aizsardzības spēja nepieciešama pašai Eiropai. Mums ir efektīvi jāattur Krievija no agresijas pret Eiropu. Tā ir valsts, kas ir dziļi mainījusies, tā ir kļuvusi ārkārtīgi agresīva. Pret šādiem draudiem mēs nevaram paļauties tikai uz ASV palīdzību. Mums ir vajadzīgs pašiem savs aizsardzības potenciāls," paziņoja Somijas premjers.

Viņš uzsvēra, ka Helsinki ir ieviesuši integrētu aizsardzības modeli, kas aptver ne tikai militāro, bet arī pārtikas, enerģētikas drošību, galveno infrastruktūras objektu aizsardzību.

"Tas ietver sadarbību starp valsti un pilsonisko sabiedrību, uzņēmējiem. Mēs vēlamies palīdzēt to īstenot visā Eiropā," sacīja Orpo.

NATO gatavojas iespējamām eskalācijām

Iepriekš vācu izdevums "Bild" rakstīja, ka NATO februārī gatavojas rīkot vērienīgas mācības ar aptuveni 90 tūkstošu karavīru piedalīšanos. Mācību scenārijs ir Krievijas Federācijas uzbrukums Ziemeļatlantijas savienības teritorijai.

Vienlaikus NATO Militārās komitejas vadītājs admirālis Robs Bauers paziņoja, ka aliansei nepieciešama transformācija, bet Rietumiem jāgatavojas laikmetam, kurā viss var notikt jebkurā laikā, ieskaitot kara sākumu.

16. janvārī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis brīdināja, ka Rietumu svārstības Kijivas atbalstā un bažas par kara eskalāciju ar Krieviju var turpināt kaujas darbības gadiem.