foto: Yulii Zozulia/SIPA
Iespējams, krievu okupanti Avdijivkā nošāvuši sagūstītos ukraiņu karavīrus
Grafiti Odesā ar krievu okupantu nogalinātā gūstekņa Oleksandra Macijevska attēlu
Pasaulē
2024. gada 19. februāris, 07:42

Iespējams, krievu okupanti Avdijivkā nošāvuši sagūstītos ukraiņu karavīrus

Jauns.lv/LETA

Ukrainas varasiestādes ir paziņojušas par izmeklēšanas sākšanu saistībā ar iespējamu sešu neapbruņotu Ukrainas karavīru nošaušanu Avdijivkā, un divu citu karavīru nošaušanu tuvējā ciematā. Krievija apgalvo, ka pilnībā kontrolē šo pilsētu.

Saskaņā ar Doneckas apgabala prokuratūras sniegto informāciju ir sākta pirmstiesas izmeklēšana kriminālprocesā par kara likumu un paražu pārkāpumiem apvienojumā ar tīšu slepkavību.

Svētdien parādījās informācija par sešu sagūstītu Ukrainas karavīru nošaušanu vienā no Avdijivkas pozīcijām. Saskaņā ar prokuratūras sniegto informāciju tie bija smagi ievainoti karavīri, kuri nevarēja patstāvīgi pārvietoties un gaidīja evakuāciju.

"Krievijas Federācijas bruņotie spēki sistemātiski un ciniski pārkāpj starptautisko humāno tiesību normas Doneckas apgabala teritorijā. Sociālajos medijos publicētie videoieraksti, kuros redzami nogalināti neapbruņoti ukraiņu karavīri, ir vēl viens pierādījums tam, ka okupanti izdara smagus noziegumus," teikts prokuratūras paziņojumā.

Turklāt tika atrasts video ar fragmentu, kurā redzama vēl divu Ukrainas karavīru nogalināšana meža joslā netālu no Veseloje ciemata Bahmutas rajonā. Svētdien Ukrainas sauszemes spēku oficiālajā "Telegram" kanālā tika publicēts video, kas acīmredzot uzņemts no drona un kurā redzami cilvēki militārā formā šaurā tranšejā.

Ierakstā redzams, kā bruņots vīrietis, kas ziņojumā identificēts kā Krievijas karavīrs, tuvojas diviem Ukrainas karavīriem, un pēc tam uz abiem šauj.

Nešķiet, ka ukraiņi mēģinātu sevi aizstāvēt un šaurā tranšejā ir vieni. Pēc neilga brīža Krievijas karavīrs atkal šauj uz ievainotajiem.

"Nevēloties sagūstītos atstāt dzīvus, okupants apzināti nogalina viņus ar automātiskajiem ieročiem," teikts prokuratūras paziņojumā.

Kara gūstekņu nogalināšana ir rupjš Ženēvas konvenciju pārkāpums un kvalificējama kā smags starptautisks noziegums.

Iespējams, visslavenākais okupantu nogalinātais ukraiņu karavīrs ir Oleksandrs Macijevskis, kurš atteicās okupantiem pazemoties un pirms nāves izsaucās: "Slava Ukrainai!". Viņu nogalināja 2022. gada decembrī.