foto: AFP/Scanpix
Dānija visus savus šāviņus nodevusi Ukrainai
Ukraiņu karavīri ar franču haubici “Ceaser”. Ierocis ir labs, taču šāviņu trūkums liek šaut ļoti apdomīgi.
Pasaulē
2024. gada 18. februāris, 15:46

Dānija visus savus šāviņus nodevusi Ukrainai

Jauns.lv

Dānija nodevusi Ukrainai visu savu artilēriju, paziņojusi premjerministre Mete Frederiksena. Viņa Minhenes drošības konferencē asi kritizējusi Eiropas Savienības valstis par nepietiekamu palīdzību Ukrainai.

Frederiksena norāda, ka dažādās Eiropas valstīs joprojām ir lieli munīcijas un cita bruņojuma krājumi, un aicina tos piegādāt Ukrainai. “No savas puses, mēs esam ziedojuši visu mūsu artilēriju. Man žēl to teikt, draugi, bet Eiropā joprojām noliktavās ir munīcija,” paudusi Frederiksena.

“Mums jāgarantē, ka sestdien, kara sākuma otrajā gadadienā, Ukraina saņems vairāk piegāžu,” aicina Dānijas premjere. Runa ir par munīciju, šāviņiem, tālās darbības raķetēm, droniem, iznīcinātājiem F-16.

Ukrainas armija jau vairākus mēnešus ir spiesta taupīt munīciju, bez kuras pat labākie tanki un lielgabali ir tikai dzelži. Eiropas Savienības augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels solījis, ka līdz marta beigām Ukraina saņems vairāk nekā 500 000 šāviņu, līdz gada beigām – vairāk nekā 1,1 miljonu.

“ES aizsardzības industrija palielina savas jaudas. Kopš kara sākuma tās ir pieaugušas par 40%,” teic Borels. Iepriekš Eiropa solīja līdz 1. martam piegādāt miljonu šāviņu. Čehija ierosinājusi finansēt aptuveni 450 000 artilērijas šāviņu iegādi ārpus ES, piemēram, Dienvidkorejā, Turcijā un Dienvidāfrikā.

Tikmēr Vācijas valdība ar kancleru Olafu Šolcu priekšgalā jau gandrīz gadu noraida aicinājumu piegādāt Ukrainai tālās darbības raķetes “Taurus”, kas var sasniegt mērķus 500 kilometru attālumā.