foto: Ekrānšāviņš
Krievijā cilvēki Navaļnija piemiņai noliek ziedus - Maskavā mobilizēti policijas spēki un vairāki demonstranti aizturēti
Medijs ziņo, ka neilgi pēc paziņojuma par Krievijas opozicionāra nāvi, Maskavā tika mobilizēts liels skaits vietējās policijas darboņu, un vairāki demonstranti tika aizturēti.
Pasaulē
2024. gada 16. februāris, 19:22

Krievijā cilvēki Navaļnija piemiņai noliek ziedus - Maskavā mobilizēti policijas spēki un vairāki demonstranti aizturēti

Jauns.lv / LETA

Daudzviet pasaulē, tai skaitā arī Krievijā, piektdien notiek pasākumi bojā gājušā Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija piemiņai.

Izdevums "Astra" vēsta, ka piektdien, 16. februārī, cilvēki Krievijā atstāj ziedus pie politisko represiju upuru pieminekļiem. Stihiski memoriāli izveidoti Uļjanovskā, Novosibirskā un Vjatkā, vēsta. Piemiņas pasākumi notiek arī Tomskā, Kazaņā, Iževskā, Pleskava, Ņižņijnovgorodā, Permā, Tverā, Kirovā un Belgorodā.

Novosibirskā vietējā iedzīvotāja sarīkojusi individuālo piketu ar plakātu "Kurš būs nākamais?".

Vēl kāda sieviete sarīkojusi piketu Murmanskā. Viņai rokās bija plakāts ar uzrakstu: "Viņa asinis ir uz tavām rokām, Vova". Izdevums "Ostorožno, novosti" vēsta, ka šī sieviete tikusi aizturēta.

Sanktpēterburgā cilvēki nolikuši ziedus un sveces pie Solovku akmens un politisko represiju upuru pieminekļa.

Medijs ziņo, ka neilgi pēc paziņojuma par Krievijas opozicionāra nāvi, Maskavā tika mobilizēts liels skaits vietējās policijas darboņu.

Stihisks memoriāls Maskavā izveidojies Marjino mikrorajonā pie nama, kur līdz aizturēšanai dzīvoja Navaļnijs.

Tāpat cilvēki nes ziedus pie Solovku akmens. Tur dežurē policija, un vietējie ziņu kanāli vēsta, ka viena piketētāja aizturēta pie Sēru sienas.

Maskavas prokuratūra izplatījusi brīdinājumu norādot, ka "aicinājumi uz masu akcijām netiks pieļauti". Tiesa, sociālajos tīklos nekādu aicinājumu uz akcijām tikpat kā nav. Cilvēki dodas uz piemiņas vietām pēc savas iniciatīvas.

Piemiņas pasākumi notiek arī vairākos desmitos pasaules pilsētu. Navaļnija piemiņas pasākumā pie Krievijas vēstniecības Rīgā pulcējušies vairāki desmitiem cilvēku, savukārt Viļņā pasākums pulcinājis ap 300 cilvēku.

Neskaitāmi demonstranti izgājuši ielās arī Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi.

Tāpat simtiem Navaļnija atbalstītāju ar plakātiem vērsušies pie Krievijas vēstniecības Berlīnē.

Kā ziņots, Krievijas opozīcijas līderis Navaļnijs, atrodoties ieslodzījumā, miris, piektdien paziņojusi vietējā ieslodzījumu vietu (FSIN) vietu pārvalde. Trešdien Navaļnija preses sekretāre pavēstīja, ka politiķis jau 27.reizi ieslodzīts karcerī.

Kā apgalvo varasiestādes, Navaļnijam pēc pastaigas esot kļuvis slikti un viņš zaudējis samaņu. Tikusi izsaukta ātrā palīdzība, ārsti mēģinājuši viņu reanimēt, taču neveiksmīgi un nācies konstatēt pacienta nāvi.

Navaļnija advokāts Leonīds Solovjovs sarunā ar laikrakstu "Novaja Gazeta" paziņojis, ka savu klientu apmeklējis trešdien un ka tad viss esot bijis "normāli". Navaļnijam nāves brīdī bija 47 gadi.

Vēl ceturtdien Navaļnijs ar video starpniecību piedalījās tiesas prāvā, kur izskatījās možs un jokoja.

Navaļnijs tika aizturēts 2021.gada janvārī, atgriežoties no Vācijas, kur viņš ārstējās pēc Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) aģentu organizētā noindēšanas mēģinājuma.

Tā paša gada februārī Navaļnijam tika piespriests divarpus gadu ilgs cietumsods par viņam 2014.gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu šķietamu pārkāpšanu, ārstējoties Vācijā. Nākamā gada martā viņam piesprieda vēl deviņus gadus ieslodzījumā par "krāpšanu" un "necieņu pret tiesu", bet 2023.gada augustā - 19 gadu cietumsodu par "ekstrēmismu".

Navaļnijs decembra beigās tika pārvests uz īpašā režīma koloniju, kas 1960.gados tika uzcelta bijušās Gulaga nometnes vietā.