foto: EPA/Scanpix
Zelenskis: mums jāpieradina Krieviju cienīt citus, jāpiespiež to meklēt ceļu uz mieru
"Tā neko nav mācījusies no vēstures, lai gan mīl atcerēties vēsturi," uzsvēra Zelenskis.
Pasaulē
2024. gada 16. februāris, 12:15

Zelenskis: mums jāpieradina Krieviju cienīt citus, jāpiespiež to meklēt ceļu uz mieru

Jauns.lv

Krieviju vajag pieradināt cienīt citus, kā arī piespiest Maskavu meklēt ceļu uz mieru, šādi prezidents Volodimirs Zelenskis paziņojis starptautiskās Ukrainas un Zviedrijas izstādes atklāšanā.

Valsts galva norādīja, ka lielākā daļa pasaules tautu izlēma un izvēlējās mieru, un "dažiem vienkārši nepaveicās ar saviem kaimiņiem". Viņš uzsvēra, ka Ukraina nekad nav vēlējusies 21. gadsimtam nepiemērotu karu, kas atgādina 19. un pat 18. gadsimtu.

"Neizprovocēta un noziedzīga Krievijas agresija ir cilvēka dvēseles ļaunās daļas atspulgs, kas cīnās par dominanci, nicina dzīvi un neko nav mācījusies no vēstures, lai gan mīl atcerēties vēsturi," uzsvēra Zelenskis.

Prezidents norādīja, ka Krievijai jāmāca cienīt citus, nevis ignorēt pasauli.

"Mums ir jāpieradina Krieviju cienīt citus. Mums jāpiespiež to meklēt ceļu uz mieru. Un tas ir iespējams. Mēs atceramies: vēsturē ir iekļauti, nevis tie, kuriem gāja viegli un kuri paši atkāpās, bet tie, kuriem bija grūti, bet viņi izdzīvoja," viņš sacīja.

Sarunas starp Ukrainu un Krieviju

Ukraina un Krievija vēl neveic miera sarunas. Ukrainas nostāja ir tāda, ka pirms sarunu sākšanas Krievijas Federācijai ir jāizved savs karaspēks.

Decembra beigās "The New York Times" paziņoja, ka Krievijas diktators Vladimirs Putins pa diplomātiskajiem kanāliem esot raidījis signālu, kas gatavs iesaldēt karu Ukrainā.

Tāpat, pēc neapstiprinātas informācijas, Putins priekšlikumus par pamieru nosūtījis gadu iepriekš, 2022. gada rudenī.

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba sacīja, ka Rietumvalstis neprasa Ukrainai risināt sarunas ar Krieviju par kara iesaldēšanu. Un prezidents Volodimirs Zelenskis uzsvēra, ka vēl nav partneru spiediens.