Pasaulē
2024. gada 16. februāris, 08:30

Miris ungāru komponists, kura melodiju savulaik iemīļoja visi bērni

Jauns.lv

Šonedēļ 95 gadu vecumā miris ungāru komponists un diriģents Tamašs Deāks, kurš savulaik bija pazīstams gandrīz ikvienam bērnam Padomju Savienībā un arī pēc impērijas sabrukuma — viņa kompozīcija “Vízisí” (“Ūdensslēpes”) skanēja sākuma titros fantastiski populārajā animācijas seriālā “Pagaidi tikai!” (Ну, погоди!). 

1969. gadā dienas gaismu ieraudzījušais animācijas seriāls "Pagaidi tikai!" bija stāsts par vilka un zaķa piedzīvojumiem — katrā sērijā vilks mēģināja beidzot tikt zaķim klāt un viņu aprīt, savukārt ļipaste katrreiz izspruka sveikā, bet vilkam klājās plāni. Seriāla popularitāti veicināja arī tēlu balsu ierunātāji, vilku ierunāja leģendārais aktieris Anatolijs Papanovs (kurš gan neatceras viņa atveidoto bandītu ne mazāk brīnišķīgajā komēdijā "Briljanta roka"?), bet zaķi — Klāra Rumjanceva. Kopumā šim ārkārtīgi populārajam seriālam bija 22 sezonas — līdz pat 2017. gadam, kaut gan par klasiskajām jāuzskata pirmās 16 līdz 1986. gadam, jo 1987. gadā Papanovs nomira.

1928. gadā dzimušais komponists sacerējis mūziku vairāk nekā 120 animācijas filmām un televīzijas pārraidēm, kā arī vairākas džeza un simfoniskas kompozīcijas.

Sešdesmitajos gados viņš izveidoja džeza grupu “Deak big band” un bija viens no džeza popularizācijas iesācējiem Ungārijā.