foto: EPA/Scanpix
"Ir pamats patiesām bažām!" Dānijas aizsardzības ministrs brīdina, ka 3-5 gadu laikā Krievija varētu uzbrukt NATO
Dānijas aizsardzības ministrs Troels Lunds Poulsens brīdina, ka trīs līdz piecu gadu laikā Krievija pārbaudīs 5. pantu un NATO solidaritāti.
Pasaulē
2024. gada 10. februāris, 10:33

"Ir pamats patiesām bažām!" Dānijas aizsardzības ministrs brīdina, ka 3-5 gadu laikā Krievija varētu uzbrukt NATO

Jauns.lv

Dānijai vajadzētu paātrināt militārās investīcijas pēc tam, kad jauni izlūkdienestu dati liecina, ka Krievija pārbruņojas ātrāk, nekā gaidīts, un ka tā varētu uzbrukt NATO valstij trīs līdz piecu gadu laikā, piektdien sacīja Dānijas aizsardzības ministrs.

"Krievijas spēja ražot militāro aprīkojumu ir ārkārtīgi pieaugusi," laikrakstam "Jyllands-Posten" sacīja aizsardzības ministrs Troels Lunds Poulsens.

"Nevar izslēgt, ka trīs līdz piecu gadu laikā Krievija pārbaudīs 5. pantu un NATO solidaritāti. Tāds nebija NATO vērtējums 2023. gadā. Tie ir jauni dati, kas šobrīd ir pieejami," viņš teica.

Mainītais draudu novērtējums parādījies pēc tam, kad citas Eiropas NATO valstis pēdējo nedēļu laikā ir izteikušas līdzīgus brīdinājumus.

Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss janvārī sacīja, ka aliansei piecu līdz astoņu gadu laikā jāsagatavojas Krievijas uzbrukumam NATO valstij.

Poulsens sacīja, ka nav tiešu draudu pret Dāniju, taču alianse var saskarties ar hibrīduzbrukumiem, cenšoties destabilizēt dalībvalsti.

"Krievijai potenciāli ir vēlme to darīt. Tagad viņiem var būt arī spēja iegūt militārās spējas agrāk, nekā mēs gaidījām. Ir pamats patiesām bažām," viņš sacīja.