foto: Science History Images / Alamy/ Vida Press
Zinātnieki nonākuši pie satraucoša atklājuma - ledus Antarktīdā spēj kust ātrāk, nekā līdz šim uzskatīts
Zinātnieki urbj ledu Antraktīdā.
Pasaulē
2024. gada 9. februāris, 13:26

Zinātnieki nonākuši pie satraucoša atklājuma - ledus Antarktīdā spēj kust ātrāk, nekā līdz šim uzskatīts

Jauns.lv

Jaunākie zinātnieku pētījumi sniedz satraucošu ieskatu par to, cik ātri Antarktikas ledus var izkust un paaugstināt globālā okeāna līmeni, vēsta CNN. Par to liecina pierādījumi no vairāk nekā 600 metrus garā ledus kodola, ko zinātnieki izurbuši no Antarktīdas ledus segas - tā parādījusi, ka pirms 8000 gadiem Rietumantarktikas ledus sega spēja sarukt pēkšņi un dramatiski.

Saskaņā ar pētījumu, kas trešdien publicēts žurnālā “Nature Geoscience”, daļa no ledus segas pēdējā ledus laikmeta beigās 200 gadu laikā samazinājās par 450 metriem.

Tas ir pirmais tiešais pierādījums, kas liecina par strauju ledus zudumu jebkur Antarktīdā, norāda pētījuma autori.

Lai gan zinātnieki zināja, ka ledus sega pēdējā ledus laikmeta beigās bija daudz biezāka nekā mūsdienās, daudz mazāk bija zināms par to, kad tieši šī kušana notika, sacīja pētījuma Ēriks Volfs, glaciologs no Kembridžas universitātes Apvienotajā Karalistē. "Mēs varējām precīzi pateikt, kad tas atkāpās, taču tagad mēs esam varējuši arī pateikt, cik ātri tas atkāpās," norāda Ēriks Volfs.

Tagad ir skaidrs, ka ledus sega pagātnē ļoti strauji atkāpās, sacīja Volfs, un pastāv briesmas, ka tas var sākties no jauna. "Ja ledus sāks kust, tas tiešām notiks ļoti ātri," viņš piebilda.

Tas varētu izraisīt katastrofālas sekas globāli - Rietumantarktikas ledus sega satur pietiekami daudz ūdens, lai paaugstinātu jūras līmeni par aptuveni 5 metriem, kas izraisītu postošus plūdus piekrastes pilsētās visā pasaulē.

Zinātniskie urbumi Antarktīdas ledus segā un izceltie paraugi ir vēsturiski Zemes atmosfēras arhīvi. Tie sastāv no ledus slāņiem, kas veidojās, krītot sniegam un sablīvējās tūkstošiem gadu, un tie satur seno gaisa burbuļus, kā arī piesārņotājus, kas liecina par vides izmaiņām gadu tūkstošu laikā.

Pētījumā analizētais ledus kodols tika urbts no “Skytrain Ice Rise”, kas atrodas ledus segas malā, netālu no vietas, kur ledus atdalās no ledāja un iekļūst okeānā.