Pasaulē
2024. gada 8. februāris, 04:02

VIDEO: drāma pie Japānas piekrastes — ledājos iestrēdzis zobenvaļu bars cenšas izrauties no gūsta

Jauns.lv

Netālu no Japānas krastiem, gandrīz kilometra attālumā no Hokaido salas piekrastes zvejnieki bija pamanījuši zobenvaļu baru, bet drona iegūtajā video redzams, kā dzīvnieki cieši saspiedušies no ledus brīvajā vietā un no ūdens izbāzuši purngalus, lai ledāju ielenkumā spētu paelpot.

Vismaz 13 zobenvaļu grupā pie UNESCO pasaules mantojuma sarakstā iekļautās Širetoko pussalas ietilpa arī gados jauni dzīvnieki, bija manāmi arī ievainotie ar asiņainām brūcēm žokļu zonā, liekot domāt par līdzšinējiem neveiksmīgiem izkļūšanas mēģinājumiem. Atšķirībā no citiem lielajiem vaļiem zobenvaļi nespēj pārāk ilgi palikt zem ūdens, un tiem ir vismaz ik pēc apmēram 15 minūtēm jāiznirst, lai ieelpotu.

Kadrus ar zobenvaļu likstām parādīja arī Japānas nacionālajā televīzijā, radot plašu atsaucību sabiedrībā, kas aicināja valdību sniegt palīdzību nelaimē nokļuvušajiem, bet kāda vides aizstāvju grupa pat aicināja dzīvnieku atbrīvošanai nosūtīt ledlauzi. Vietējās amatpersonas gan norādījušas, ka ledus ir pārāk biezs, lai varētu piekļūt dzīvniekiem un viņus atbrīvot. “Mums nav citas izejas, kā vien gaidīt, līdz ledus salūst un tie var izkļūt brīvībā,” kāda amatpersona izteicās NHK.

Trešdien amatpersonas paziņoja, ka pēdējā novērojuma dati liecina par zobenvaļu sekmīgu izkļūšanu no gūsta, izmantojot plaisas ledus segā. Ja otrdien novērotāji vēl redzēja iesprostotos dzīvniekus, tad trešdien visi bija pazuduši.

Zobenvaļu likstas izmantoja Krievijas Ārlietu ministrija, lai pakratītu pirkstu par Japānas valdības un starptautisko dzīvnieku aizsardzības organizāciju bezdarbību. “Jājautā, kur šodien ir visi šie ekologi no Pasaules dabas fonda, “Greeenpeace” un citām brīnumdaru organizācijām? Kādēļ neceļ trauksmi?” sašutumu pauda ministrijas pārstāve Marija Zaharova.

Zīmīgi, ka gan Pasaules dabas fonds, gan “Greenpeace” Krievijā ir krituši nežēlastībā, abus oficiāli atzīstot par “nevēlamām organizācijām”, bet pirmo arī par “ārzemju aģentu” — šis apzīmējums mūsdienu Krievijā ieguvis "tautas ienaidnieka" nokrāsu.