Lietuvā pieaug viesstrādnieku skaits no Āfrikas
Lietuvā trūkst darba roku, tāpēc aizvien biežāk dažādus darbus darām redzami viesstrādnieki no Āfrikas. Ilustratīvs foto
Pasaulē
2024. gada 7. februāris, 12:53

Lietuvā pieaug viesstrādnieku skaits no Āfrikas

Jauns.lv

Lietuvā palielinās strādnieku skaits no Āfrikas - vieni brauc ar autobusiem, citi tīra Lietuvas pilsētas ielas. Iemesls, kāpēc Lietuvā darba gaitās ierodas cilvēki no Āfrikas, ir gaužām vienkāršs – kaimiņvalstī trūkst darbaroku, vēsta LNK ziņas.

Kolins, kurš ieradies no Zimbabves, Lietuvā dzīvo jau 4 mēnešus. Viņš ieradās šeit strādāt. Tagad vīrietis tīra Viļņas ielas un priecājas, ka Lietuva uzņēmusi ne tikai viņu, bet arī viņa draugus.

"Es mīlu Lietuvu. Cilvēki šeit ir ļoti draudzīgi,” atklāj Kolins. Viņš atzīst, ka Lietuvā pārsteigumu netrūkst, un uz jautājumu, kas viņu pārsteidzis visvairāk, vīrietis bijis atklāts. "Brīnišķīgas sievietes, skaistas ēkas, Lietuva ir ļoti tīra, un cilvēki ir jauki," sacīja Kolins.

Ganietis Izeks ikdienā vada autobusu un pārvadā pasažierus. Viļņā viņš ir 2 mēnešus. Viņi saka, ka pārsteidz ne tikai cilvēki, bet arī satiksme. “Šoferi, ieraugot autobusu, vienmēr to palaiž. Mums Ganā tāda nav, tāpēc tas ir ļoti pārsteidzoši,” sacīja sabiedriskā transporta vadītājs.

Uzņēmumi, kas nodarbina afrikāņus, ir apmierināti ar viesstrādnieku smago darbu un motivāciju. "Viņi strādā labprāt, viņiem ir entuziasms, ar cerību, ka varbūt pēc divu gadu termiņa viņi varēs turpinās strādāt tālāk. Pagaidām viss izskatās patiešām pozitīvi," norāda uzņēmuma “Transrevis” valdes loceklis Vlads Dapkus.

Pēc darba devēju domām, Lietuva jau vairākus gadus saskaras ar darbinieku trūkumu, tāpēc veiksmīgi nodarbināti ārzemnieki var kļūt par alternatīvu. "Mēs meklējam alternatīvus risinājumus, kur varētu atrast darbiniekus, jo, kā jau minēju, saskaramies ar darbinieku trūkuma problēmu," sacīja "Ekonovus" komunikācijas vadītāja Vilma Balčiauskaite. Viņas paustajam pievienojas Dapkus: "Pandēmija nedaudz nesabalansēja mūsu uzņēmuma iekšējo darbaspēku, daudzi aizgāja, tāpēc pēc pandēmijas bijām spiesti meklēt arī šoferus - tas bija jūtams visu laiku."

Lietuvas Migrācijas departamentā stāsta, ka lielākā daļa ārzemnieku Lietuvā ierodas strādāt, taču manāms, ka pieaug arī studentu skaits. «No visiem jaunajiem imigrantiem, iespējams, 80 procenti vai vairāk ierodas darba dēļ. Otra daļa ir citvalstu studenti, kuru skaits pakāpeniski palielinās," sacīja Migrācijas departamenta direktore Evelīna Gudzinskaite.

Darba devēji uzskata, ka ārzemniekus Lietuvā piesaista ne tikai darba apstākļi, bet arī atalgojums, jo Lietuvā afrikāņi pelna vairākas reizes vairāk nekā dzimtenē.

“Cik viņi paši stāstīja, viņiem algas ir ap 200-250 eiro. Pie mums viņi saņems no 1200 eiro un vairāk, atkarībā no darba laika,” sacīja V. Dapkus.

Lietuvā āfrikāņi atalgojuma ziņā netiek diskriminēti, norāda Balčiauskaite: “Neatkarīgi no darbinieka veida – vai viņš ir lietuvietis vai ārzemnieks – visiem maksā vienādu algu. Tāpat ir izveidota motivācijas sistēma.”

Afrikāņi saka, ka darbs mājās un Viļņā atšķiras kā diena pret nakti. “Salīdzinot ar Ganu, darbs ir viegls. Ganā ir daudz ceļojumu, un tie ir gari – pat īsākie ceļojumi var ilgt 3-4 dienas,” LNK atklāj viens no Ganas viesstrādnekiem. Un viens no lielākajiem izaicinājumiem viņiem ir aukstums. “Lietuvā ir ļoti auksts. Mēs atrodam veidus, kā ar to cīnīties, taču joprojām ir ļoti auksts,” sacīja ganietis. Viņu atbalstīja arī strādnieks no Zimbabves. "Ir ļoti auksts, bet kā afrikāņiem mums ir nedaudz vieglāk pielāgoties, jo esam pieraduši pie pārmaiņām. Tagad zināmā mērā mēs esam pat laimīgi,” viņš teica.

Migrācijas departaments atklāj, ka, lai arī afrikāņu skaits pieaug, Lietuvā tie joprojām ir reti sastopami. Populārākie ir nigērieši. «Pagājušajā gadā ieradās tikai 555 no tiem, kas tiešām nav daudz. Starp visām pārējām Āfrikas valstīm – vēl mazāk. No Ēģiptes – 238, un no vēl tālākām, eksotiskākām valstīm, Ganas, – gadā ierodas tikai daži desmiti”, sacīja E. Gudzinskaite.

Pagājušajā gadā Migrācijas departaments Lietuvā uz darba pamata izsniedza 38 000 termiņuzturēšanās atļauju, bet pērn - vēl vairāk. To skaits sasniedza 57 tūkstošus. Lielākā daļa migrantu nāk no Ukrainas, Baltkrievijas, Uzbekistānas un Tadžikistānas.