foto: REUTERS/SCANPIX
Turcijas dronus ražos rūpnīcā Ukrainā
“Baykar” ģenerāldirektors Haluks Bairaktars plāno, ka pirmie droni no konveijera rūpnīcā Ukrainā noripos 2025. gadā.
Pasaulē
2024. gada 7. februāris, 18:58

Turcijas dronus ražos rūpnīcā Ukrainā

Jauns.lv

Slaveno “bairaktaru” ražotājs sācis būvēt rūpnīcu pie Kijivas, kur taps izlūkošanas trieciendroni “Bayraktar”.

Uzņēmuma “Baykar” ģenerāldirektors Haluks Bairaktars intervijā Reuters norāda: “Mums vajadzīgi apmēram 12 mēneši, lai pabeigtu celtniecību, bet pēc tam pāriesim uz iekšējo tehniku, aprīkojumu un organizatorisko struktūru.” Neraugoties uz karu, būvniecība ritot pilnā sparā.

Pēc Bairaktara vārdiem, rūpnīcā strādās apmēram 500 cilvēku, saražojot ap 120 bezpilota lidaparātu gadā. Pagaidām nav zināms, kāds būs modelis, TB2 vai jaunākais TB3, kuru var izmantot uz kuģiem ar īsu skrejceļu. Izmēģinājumi veiksmīgi beidzās pērn rudenī.

Septembra beigās Bairaktars pauda, ka uzņēmums ieguldījis rūpnīcā 100  miljonus ASV dolāru un pirmie droni noripos no konveijera 2025. gadā. Viņš uzsver, ka Ukrainas rīcībā ir unikālas tehnoloģijas dzinēju ražošanai, kurus var uzstādīt Turcijas droniem.

“Bayraktar” droni kļuva plaši pazīstami pasaulē, kad jau kara sākumā Ukraina veiksmīgi izmantoja tos pret Krievijas kara tehniku. Kijiva vēl pirms 2022. gada iebrukuma paspēja iepirkt ap 100 “bairaktaru”.

Tiesa gan, pērn novembrī Ukrainas Galvenās izlūkošanas pārvaldes pulkvedis Vladimirs Vaļuhs atzina, ka TB2 kļuvuši nederīgi frontē, jo Krievijas pretgaisa aizsardzība un radioelektroniskās cīņas līdzekļi tagad ir pielāgoti to notriekšanai. Pašlaik šos dronus izmanto galvenokārt izlūkošanai.