foto: AP/Scanpix
Krievijā zinātniekus liek cietumā par valsts nodevību
2018. gadā Putins izlielījās ar “multfilmu”, demonstrējot hiperskaņas brīnumieroci. Kopš tā laika sākusies zinātnieku vajāšana.
Pasaulē
2024. gada 4. februāris, 16:21

Krievijā zinātniekus liek cietumā par valsts nodevību

Jauns.lv

Krievijā arestēti vismaz 12 zinātnieki, kas pētīja fizikālos procesus, kas norisinās pie hiperskaņas ātruma. Visi apsūdzēti valsts nodevībā, trīs jau ir miruši, izpētījis BBC.

2018. gadā diktators Vladimirs Putins Federālās sapulces priekšā paziņoja par jauniem krievu  “brīnumieročiem”, kas “analogu pasaulē nav” – hiperskaņas raķetēm. Viņš lielījās, ka tās varēs pārvarēt jebkādu pretgaisa aizsardzību, draudēja rietumiem un pateicās autoriem.

Drīz pēc tam Federālais drošības dienests sāka interesēties par hiperskaņas pētniekiem un daudzus arestēja – institūtos Piemaskavā un Novosibirskā.

Krievijas Zinātņu akadēmijas Sibīrijas nodaļas Teorētiskās un lietišķās mehānikas institūta direktoru Aleksandru Šipļuku un galveno zinātnisko līdzstrādnieku Aleksandru Maslovu apsūdzēja noslēpumu nodošanā Ķīnai.

Viņu kolēģis Valērijs Zvjagincevs un Tomskas Politehniskās universitātes docents Vladislavs Galkins krituši nežēlastībā pēc 2021. gada publikācijas Krievijai draudzīgās Irānas zinātniskā žurnālā.

Maslovu, Zvjagincevu un Šipļuku vieno arī dalība Eiropas Savienības grantu programmā kosmosa pētījumiem. Tajā piedalījās vēl seši Krievijas zinātnieki, kas apsūdzēti valsts nodevībā.

Pērn 27. oktobrī uz 12 gadiem stingrā režīma nebrīvē notiesāja Anatoliju Gubanovu no Centrālā aerodinamikas instūta. Viņu vaino slepenu materiālu nodošanā kādai Eiropas valstij par hiperskaņas civilo lidmašīnu HEXAFLY-INT. Tas nekas, ka tās izstrādē agrāk kopīgi piedalījās Krievija, Beļģija, Lielbritānija, Nīderlande un Itālija. Gubanova padotais, profesors Valērijs Golubkins arī iesēdināts uz 12 gadiem pēc tādas pašas apsūdzības.

Privātās sarunās FSB darbinieki atzinušies, ka zinātnieku aresti notiek pēc “augsta rīkojuma”, stāsta advokāts Jevgeņijs Smirnovs. Izmeklētāji teikuši, ka ziņo Putinam par katru šādu lietu pret zinātniekiem. Advokāts spriež, ka mērķis ir demonstrēt, ka Krievijas raķešbūves noslēpumi ir tik vērtīgi, ka tos cenšas izdibināt ārzemju spiegi.

Gandrīz visos gadījumos Putina čekisti kratīšanās institūtos meklējuši materiālus par zinātnieku dalību starptautiskos projektos desmit līdz 15 gadu laikā, kad Krievija vēl oficiāli sadarbojās ar ārvalstīm zinātnē. “Uzdevums bija nevis atrast vainīgos, bet no katra institūta iesēdināt pa dažiem cilvēkiem,” saka Smirnovs.

Turklāt šie zinātnieki nodarbojušies ar teorētisko fiziku, nevis ieroču izstrādi, visus materiālus iepriekš pārbaudījusi institūta ekspertu komisija, vai tajos nav kādas slepenas ziņas, un neko nav atradusi. Taču šī ir Krievija – būs zinātnieks, pantu atradīs.