foto: AFP/Scanpix
Tūkstošiem Krievijas zinātnieku nosoda karu pret Ukrainu
Iznīcināta dzīvojamā māja Kijevā. 2022. gada 3. marts.
Pasaulē
2022. gada 3. marts, 21:23

Tūkstošiem Krievijas zinātnieku nosoda karu pret Ukrainu

Jauns.lv / LETA

Krievijas zinātnieku atklāto vēstuli Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, kurā pausts kategorisks protests pret Putina karu Ukrainā, līdz ceturtdien parakstījuši jau teju 7000 cilvēku.

"Mēs, Krievijas zinātnieki un zinātnes žurnālisti, paužam kategorisku protestu pret karadarbību, ko mūsu valsts bruņotie spēki sākuši Ukrainas teritorijā. Šis fatālais solis ved uz milzīgiem cilvēku upuriem un grauj izveidojušās starptautiskās drošības sistēmas pamatus. Atbildība par jauna kara izraisīšanu Eiropā pilnībā gulstas uz Krieviju," teikts vēstulē.

"Šim karam nav nekādu saprātīgu izskaidrojumu. Mēģinājumi izmantot situāciju Donbasā kā iemeslu kara operācijas sākšanai neizsauc nekādu uzticību. Ir pilnīgi acīmredzami, ka Ukraina nerada draudus mūsu valsts drošībai. Karš pret to ir netaisnīgs un absolūti bezjēdzīgs," uzsver Krievijas zinātnieki.

Vairāk nekā 6900 zinātnieku, kas parakstījuši šo vēstuli, var draudēt cietumsods, jo varasiestādes pēdējo gadu laikā pieņēmušas likumus, kas ļauj ieslodzīt cietumā pilsoņus par valdības kritizēšanu.

"Mēs cienām Ukrainas valstiskumu, kas turas uz reāli strādājošiem demokrātiskiem institūtiem. (..) Uzsākot karu, Krievija nolēmusi sevi starptautiskai izolācijai, izraidītas valsts stāvoklim," brīdina zinātnieki.