foto: AP/Scanpix
ASV un Apvienotā Karaliste uzbrūk 30 hutiešu mērķiem, lai vēl vairāk vājinātu Irānas atbalstītos grupējumus
"RAF Typhoon" lidmašīna.
Pasaulē
2024. gada 4. februāris, 09:09

ASV un Apvienotā Karaliste uzbrūk 30 hutiešu mērķiem, lai vēl vairāk vājinātu Irānas atbalstītos grupējumus

Jauns.lv

ASV un Lielbritānija sestdien uzbruka vismaz 30 hutiešu mērķiem Jemenā, veicot vēl vienu uzbrukumu vilni, kura mērķis bija vēl vairāk sagraut Irānas atbalstītos grupējumus, kas, reaģējot uz Izraēlas un Hamas karu, ir uzbrukuši ASV un starptautiskajām interesēm.

Kuģi un iznīcinātāji sestdien veica triecienus pret hutiešiem. Tas sekoja piektdien veiktajam gaisa uzbrukumam Irākā un Sīrijā, kura mērķis bija citi Irānas atbalstīti grupējumi un Irānas Revolucionārā gvarde, atriebjoties par bezpilota lidaparāta triecienu, kurā pagājušās nedēļas nogalē Jordānijā tika nogalināti trīs ASV karavīri - Viljams Džeroms Riverss, Kenedijs Ladons Sanderss un Breonna Aleksondrija Mofeta.

ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins sacīja, ka militārā rīcība "ir skaidrs vēstījums hutiešiem, ka viņi arī turpmāk izjutīs sekas, ja nepārtrauks savus nelikumīgos uzbrukumus starptautiskajiem jūras un jūras kuģiem."

Saskaņā ar ASV amatpersonu un Apvienotās Karalistes Aizsardzības ministrijas sniegto informāciju hutiešu mērķi atradās 13 dažādās vietās, un tiem uzbruka ASV iznīcinātāji F/A-18 no lidmašīnas "USS Dwight D Eisenhower", britu iznīcinātāji "Typhoon FGR4" un iznīcinātāji "USS Gravely" un "USS Carney", no Sarkanās jūras izšaujot raķetes "Tomahawk". ASV amatpersonas nebija pilnvarotas publiski apspriest militāro operāciju un runāja, ievērojot anonimitātes nosacījumu.