Pasaulē
2024. gada 31. janvāris, 05:46

Krievi okupētajā Mariupolē atjaunojuši tā saukto "komjaunatni", vēl vairāk atgriežoties Padomju Savienībā

Jauns.lv

Par šo krievu iebrucēju ārprātu savā "Telegram" kanālā ziņo Mariupoles mēra padomnieks Petro Andrjuščenko.

"Līdz pašam dibenam. Mariupolē atjaunoja "komjaunatni". Reāli un bez pārspīlējuma. Cenzūras komentāri ar to ir beigušies. Jo vienkārši pilnīgs p*****," rakstīja Andrjuščenko.

Viņš pievienoja fotogrāfijas un video no okupētās pilsētas. Tajā skolēni rīko "literāro vakaru par godu 7. novembrim". Zināms, ka šajā dienā PSRS atzīmēja Lielās oktobra sociālistiskās revolūcijas dienu.

Krievu mediji sāka rakstīt, ka "komjauniešu kustība Mariupolē" apkopa padomju pieminekļus un pacēla karogu, kas it kā nebija plīvojis 30 gadus.

Tomēr Petro Andrjuščenko iebilst.

foto: Ekrānuzņēmums
Mariupoles skolēni rīko "literāro vakaru par godu 7. novembrim".

"Pēdējais komjaunatnes karogs Mariupolē pazuda vienlaikus ar Ždanovas pārdēvēšanu par Mariupoli. Tas ir, 1989. gadā. Līdz ar to šīs lupatas nebija pilsētā nevis 30 gadus, bet daudz ilgāk," viņš piebilda.

Par Vissavienības Ļeņina komunistisko jaunatnes savienību

Vissavienības Ļeņina komunistiskā jaunatnes savienība (VĻKJS) jeb Komjaunatne bija faktiskā Padomju Savienības komunistiskās partijas jaunatnes organizācija no 1918. līdz 1991. gadam, kurā uzņēma jauniešus vecumā no 14 līdz 28 gadiem.

1918. gada 29. oktobrī izveidoja Krievijas komunistiskās jaunatnes savienību (KKJS), bet 1924. gadā KKJS tika piešķirts Vladimira Ļeņina vārds un tās jaunais nosaukums bija Krievijas Ļeņina komunistiskās jaunatnes savienība (KĻKJS).

Kongress apvienoja atšķirīgās jauniešu arodbiedrības kopīgā Krievijas kompānijā ar vienu centru. Kongresā tika pieņemti programmas pamatprincipi un Krievijas Komunistiskās jaunatnes līgas harta.

Komjauniešu galvenais uzdevums ir "cīnīties par komunistiskās partijas politikas īstenošanu".

1980. gados Mihaila Gorbačova ieviestās perestroikas politikas apstākļos komjaunatnē sākās pārveidojumu procesi, taču to rezultātā organizācija sāka novājināties. 1991. gada septembrī Komjaunatnes 22. kongresā Maskavā organizācija pašlikvidējās.