foto: Wikipedia
ASV atkal izvietos kodolieročus Lielbritānijā
Aviobumba B61 muzejā Ohaio, ASV, protams, bez kodollādiņa.
Pasaulē
2024. gada 27. janvāris, 14:52

ASV atkal izvietos kodolieročus Lielbritānijā

Jauns.lv

ASV pēc 15 gadu pārtraukuma nolēmušas atkal izvietot kodolieročus Lielbritānijā, pieaugot Krievijas draudiem, raksta "The Telegraph", atsaucoties uz Pentagona dokumentiem.

Ar kodollādiņiem aprīkotās aviobumbas B61-12 ar jaudu līdz 50 kilotonnām atradīsies Leikenhītas bāzē Safolkas grāfistē. Pašlaik tās uzstāda uz stratēģiskajiem bumbvedējiem B-2 Spirit. Šo kodolieroču jauda trīsreiz pārsniedz 1945. gadā uz Hirosimu nomestās atombumbas graujošo spēku.

ASV Aizsardzības ministrija jūnijā plāno sākt būvēt jaunu dzīvojamo kompleksu, kur mitināsies amerikāņu karavīri. Pentagona pārstāvis nav ne apstiprinājis, ne noliedzis šo informāciju, norādot, ka ASV politika paredz neatbildēt uz jautājumiem par kodolieroču atrašanās vietām.

"The Telegraph" avoti apgalvo, ka ASV jau agrāk izteikušās par plānu izvietot Leikenhītas bāzē 54 jaunākos iznīcinātājus F-35, kas var nest taktiskos kodolieročus.

"Tās ir daudz funkcionālākas lidmašīnas ar lielu lidojuma attālumu un Stealth tehnoloģiju (neredzamas radariem – Red.), kas ir ārkārtīgi svarīgi, ja jūs plānojat tās izmantot, lai ar lielu precizitāti nomestu kodolbumbas," skaidro izdevuma avots militārajās aprindās.

Patlaban ASV izvietojusi ap 100 taktisko kodolbumbu B61 aviācijas bāzēs Beļģijā, Vācijā, Itālijā, Nīderlandē un Turcijā, ko paredz NATO līgums.

Tikmēr Krievijas vēlme izvietot kodolieročus potenciālā konfliktā ar NATO pieaug, jo Kremlis uzskata, ka ASV un tās sabiedrotie neuzdrošinās atbildēt, brīdinājusi Starptautiskā Stratēģisko pētījumu institūta domnīca.

"Krievija zina, ka ASV, lai atriebtos, nevēlētos pārkāpt kodolieroču slieksni, un var priekšlaicīgi izbeigt konfliktu. Krievijas uztverē Rietumiem trūkst gribas izmantot kodolieročus vai pieņemt konfliktā, un tas vēl vairāk pastiprina Krievijas agresīvo doktrīnu," norādīts ziņojumā.

Virkne Krievijas elites, tostarp Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Medvedevs un galvenais propagandists Vladimirs Solovjovs, regulāri aicinājuši izmantot kodolieročus Ukrainā un ārpus tās.