Pasaulē
2024. gada 27. janvāris, 09:10

Hutiešu raķete trāpījusi tankkuģim, kas vedis Krievijas naftas produktus; tas aizdedzies

Jauns.lv

Tankkuģim "Marlin Luanda" Adenas līcī trāpīja raķete. Jemenas hutiešu kustība paziņoja, ka tā apšaudījusi kuģi. Tankkuģa operators ziņoja, ka tā rezultātā uz kuģa izcēlies ugunsgrēks.

Britu tankkuģa kompānija "Trafigura" raidsabiedrībai BBC pastāstīja, ka raķetes trāpījums izraisījis ugunsgrēku vienā no kuģa kravas nodalījumiem un tā ierobežošanai izmantots ugunsdzēsības aprīkojums.

"Bloomberg" šo uzbrukumu tankkuģim, kas atstāja Sarkano jūru un transportēja Krievijas degvielu, nodēvējis par Jemenas hutiešu lielāko uzbrukumu naftas tankkuģiem.

"Trafigura" aģentūrai "Reuters" stāstīja, ka tankkuģis pārvadāja Krievijas izcelsmes ligroīnu - pazīstamu arī kā naftu, smago ogļūdeņražu maisījumu, kas ir smagāks par benzīnu.

Šī krava iegādāta par cenu zem rietumvalstu noteiktajiem griestiem gandrīz pirms gada, atzīmēja operatora pārstāvis.

Cenu griestiem, kas ir sankciju forma par agresiju pret Ukrainu, ir dažādi līmeņi dažādām naftas un naftas produktu kategorijām, taču Krievijai izdodas eksportēt ievērojamu daļu savas produkcijas par augstākām cenām, apejot ierobežojumus.

Tankkuģis "Marlin Luanda" kuģo ar Māršala salu karogu. ASV amatpersonas medijam "CBS" pavēstīja, ka tam trāpījusi pretkuģu ballistiskā raķete.

Nav ziņu par upuriem, un palīdzību sniedza ASV Jūras spēku kuģis, paziņoja ASV Centrālā pavēlniecība (CENTCOM).

Aptuveni astoņas stundas vēlāk ASV armija iznīcināja hutiešu pretkuģu raķeti, kas bija notēmēta uz Sarkano jūru un gatava palaišanai, pavēstīja pavēlniecība.

UKMTO, kas organizē informācijas apmaiņu starp Lielbritānijas jūras spēkiem un tirdzniecības kuģiem reģionā, noskaidroja, ka incidents noticis 60 jūras jūdzes uz dienvidaustrumiem no Adenas.

UKMTO ir brīdinājusi citus kuģus rīkoties piesardzīgi un ziņot par jebkādām aizdomīgām darbībām.

"Trafigura" apstiprināja, ka kuģis ir bojāts un tam palīgā devušies karakuģi.

Hutiešu militārais pārstāvis Jaha Sarea sacīja, ka grupējums izmantoja "vairākas atbilstošas ​​jūras raķetes" un tankkuģis saņēmis tiešu triecienu.

Irānas sabiedrotie un tās atbalstītie hutieši saka, ka cenšas palīdzēt "Hamas" teroristiem Gazā. Sākumā viņi paziņoja, ka uzbrukuši tikai kuģiem, kuriem ir kāda saistība ar Izraēlu, lai gan šāda saikne ne vienmēr tika novērota.

11. janvārī ASV un Lielbritānija veica pirmos triecienus hutiešu mērķiem, pēc tam viņi paziņoja, ka turpmāk uzbruks arī ar šīm valstīm saistītajiem kuģiem.

Apšaudes nav īsti beigušās, neskatoties uz vairākiem sekojošiem triecieniem Jemenā, un daudzi kuģi, kas kursē starp Eiropu un Āziju, ir sākuši apiet apgabalu un doties garākā maršrutā apkārt Āfrikai, kas arī rada lielākas piegādes izmaksas.