foto: Shutterstock
"Pastardienas pulkstenis" paliek nemainīts: līdz "cilvēces bojāejai" atlikušas vien 90 sekundes
Attēlam ir ilustratīva nozīme.
Pasaulē
2024. gada 24. janvāris, 09:42

"Pastardienas pulkstenis" paliek nemainīts: līdz "cilvēces bojāejai" atlikušas vien 90 sekundes

Jauns.lv

Simboliskais "Pastardienas pulkstenis" šogad rāda 90 sekundes līdz pusnaktij. Šogad tas nav ticis pavirzīts uz priekšu, vēsta britu raidorganizācija BBC.

1947. gadā "Bulletin of the Atomic Scientists" ("Kodolzinātnieku brošūras") zinātnieku grupa, kurā bija arī Alberts Einšteins, radīja Pastardienas pulksteni. Katru gadu dažādu nozaru ekspertu padome, kurā ir arī Nobela prēmijas laureāti, nosaka, kur atbilstoši notikumiem pasaulē jāatrodas pulksteņa rādītājiem. Jo tuvāk rādītāji pusnaktij, jo pasaule ir tuvāk armagedonam.

Zinātnieki ir uzskaitījuši iemeslus, kāpēc šogad pulksteņa radītājus nolemts negrozīt.

Viņi norādīja, ka faktori bija jaunas kodolbruņošanās sacensības draudi, karš Ukrainā un bažas par klimata pārmaiņām.

Kopš 2007. gada locekļi ir apsvēruši jaunu cilvēka radītu risku, piemēram, mākslīgā intelekta un klimata pārmaiņu, kā arī lielāko draudu - kodolkara - ietekmi.

Otrdien publicētajā paziņojumā par 2024. gadu "Bulletin" norādīja, ka Ķīna, Krievija un ASV tērē milzīgas summas, lai paplašinātu vai modernizētu savus kodolieroču arsenālus, un tas palielina visu laiku pastāvošos draudus par kodolkara izcelšanos kādas kļūdas vai nepareizu aprēķinu dēļ.

Arī karš Ukrainā ir radījis pastāvīgu kodolenerģijas eskalācijas risku, teikts paziņojumā.

Tika minēta arī nepietiekama rīcība klimata pārmaiņu jomā un riski, kas saistīti ar jauno bioloģisko tehnoloģiju un mākslīgā intelekta (AI) rīku ļaunprātīgu izmantošanu.

"Pastardienas pulkstenis" cauri laikiem

  • "Pastardienas pulkstenis" pirmo reizi parādījās 1947.gadā un projekta autori noteica laiku 23:53.
  • 1949. gadā Padomju Savienība veica savu pirmo kodolizmēģinājumu un pulksteni pavirzīja uz priekšu par 4 minūtem līdz ar to līdz pusnaktij bija atlikušas vien 3 minūtes.
  • 1953. gadā ASV izmēģina ūdeņraža bumbu un līdz pusnaktij atliek 2 minūtes.
  • 1991. gadā beidzas Aukstais karš, un pulkstenis tiek pavirzīts atpakaļ. Līdz pusnaktij atliek 17 minūtes.
  • 1998. gadā Indija un Pakistāna veic kodolieroču testu. Līdz pusnaktij atliek 9 minūtes.
  • 2007. gadā Ziemeļkoreja veic kodoltestu. Līdz pusnaktij atliek 5 minūtes.
  • 2015. gadā pastiprinās klimata pārmaiņu un kodolkara draudi. Līdz pusnaktij atliek 3 minūtes.
  • 2023. gadā Krievija iebrūk Ukrainā, saglabājas kodolkara un bioloģiskā kara draudi, kā arī klimata pārmaiņu radītās sekas. Līdz pusnaktij atliek 90 sekundes.
  • 2024. gadā papildus pērnā gada bažām klāt nāk arī mākslīgā intelekta ietekme. Līdz pusnaktij joprojām palikušas 90 sekundes.

"Pastardienas pulksteni" 1947. gadā izveidoja Dž. Roberts Openheimers un citi ASV zinātnieki, kuri bija izstrādājuši atombumbu.

Divus gadus iepriekš, Otrā pasaules kara beigās, viņi bija redzējuši tās postošo iedarbību uz Japānas pilsētām Hirosimu un Nagasaki. Viņi vēlējās brīdināt sabiedrību un izdarīt spiedienu uz pasaules līderiem, lai panāktu, ka kodolieroči nekad vairs netiktu izmantoti.