Par Krievijai noteikto sankciju apiešanu aizturēti trīs Nīderlandes pilsoņi; shēmā iesaistīta arī Latvija
foto: Hollandse Hoogte/Shutterstock/ Vida Press
Prokuratūra vēsta, ka apsūdzētie nosūtījuši Krievijai tehnoloģijas un labarotorijas iekārtas, kuras iespējams izmantot arī militārām vajadzībām.
Pasaulē
2024. gada 23. janvārī, 21:50

Par Krievijai noteikto sankciju apiešanu aizturēti trīs Nīderlandes pilsoņi; shēmā iesaistīta arī Latvija

Jauns.lv

Aizdomās par Krievijai piemēroto sankciju apiešanu Nīderlandē aizturēti trīs cilvēki, otrdien paziņojusi prokuratūra. Kā ziņo medijs "NOS", kontrabandas preces no Nīderlandes tikušas nosūtītas uz kādu noliktavu Latvijā un pēc tam pārvestas uz Krieviju.

Par Krievijai noteikto sankciju apiešanu aizturēti...

Starptautiskās policijas operācijas laikā, ko vadīja Nīderlandes izmeklēšanas dienests "FIOD", tika veikta kratīšana četrpadsmit īpašumos piecās valstīs. Izmeklēšanā piedalījās Latvijas, Lietuvas, Vācijas un Kanādas policijas spēki. "FIOD" vēsta, ka šī ir lielākā Eiropā veiktā izmeklēšanas operācija, kas saistīta ar Eiropas Savienības (ES) uzlikto sankciju pārkāpšanu.

Prokuratūra vēsta, ka apsūdzētie nosūtījuši Krievijai tehnoloģijas un labarotorijas iekārtas, kuras iespējams izmantot arī militārām vajadzībām. Nosūtīto preču sarakstā ietilpst stikla korpusi, CO2 sensori, hidrometri, elektriskie rezistori un citas preces.

Divi uzņēmuma direktori un darbinieks, kas tika aizturēts apgalvo, ka "nelikumīgas darbības nav veikuši", bet "FIOD" izmeklētāji patlaban cenšas noskaidrot uzņēmuma īpašnieka - kāda Krievijas pilsoņa atrašanās vietu.

Nīderlandes varasiestādes izmeklēšanu uzsāka aizvadītā gada beigās. Tīkla kodols bija Nīderlandē reģistrēts uzņēmums, kas, kā norādīja "Eurojust", tika izveidots 2017.gadā "elektrotehnisko un laboratorijas iekārtu, kā arī citu preču importam, eksportam un pārdošanai".