Pasaulē
2024. gada 16. janvāris, 18:42

Jozefu Friclu, kurš 24 gadus turēja ieslodzījumā un izvaroja savu meitu, varētu izlaist no cietuma — viņš vairs “neesot bīstams”

Jauns.lv

Austriešu izvarotājs Jozefs Frics, kurš savu meitu 24 gadus turēja ieslodzītu savas mājas pagrabā Amštetenē un kļuva par viņas septiņu bērnu tēvu, varētu tikt atbrīvots no pastiprinātas drošības cietuma, jo “vairs neesot bīstams sabiedrībai”, vēsta Austrijas raidsabiedrība ORF, atsaucoties uz psihiatru ziņojumu.

88 gadus vecais Fricls 2009. gadā tika notiesāts uz mūža ieslodzījumu par noziegumu, kas šokēja visu pasauli. Tagad tiesa var izlemt, vai ar demenci sirgstošo Friclu, kurš ir mainījis savu uzvārdu, pārvietot uz parasto cietumu vai izlaist viņu uz aprūpes namu.

Pašlaik Fricls atrodas pastiprinātas apsardzes cietumā Kremzā pie Donavas, kas paredzēta psihiski neveseliem notiesātajiem. Saskaņā ar Austrijas likumiem uz mūžu notiesātā persona drīkst pretendēt uz nosacītu atbrīvošanu pēc 15 gadu ieslodzījuma, tādējādi Fricls varētu iznākt no cietuma jau šogad.

2022. gadā reģionālā tiesa nosprieda, ka Fricls “vairs nerada apdraudējumu” un var tikt pārvests uz parasto cietumu, taču Vīnes augstākas instances tiesa šo lēmumu bloķēja.

Savu vainu atzinušais Jozefs Fricls tika notiesāts par incestu, savas meitas izvarošanu, paverdzināšanu, kā arī viena sava bērna nonāvēšanu nolaidības rezultātā. Nolaupīšanas brīdī Elizabetei bija 18 gadi, tēvs paziņoja par viņas pazušanu, bet meitu piespieda uzrakstīt vēstuli, ka viņa pametusi mājas un lūdz viņu nemeklēt.

No septiņiem Elizabetei piedzimušajiem bērniem trīs palika pagrabā kopā ar savu māti, bet pārējos uzaudzināja Fricls ar savu sievu Rozmariju, bērnus uzdodot par atradeņiem. Viens bērns nomira dažas dienas pēc piedzimšanas, nesaņemot medicīnisku palīdzību, viņa līķi Fricls sadedzināja. Kerstina pagrabā pavadīja 19 gadus, Štefans — 18, bet Fēlikss — 5 gadus, savukārt Liza tika “atrasta” deviņu mēnešu vecumā 1993. gadā, desmit mēnešus vecā Monika — 1994. gadā, bet 15 mēnešus vecais Aleksandrs — 1997. gadā.

Par Fricla šaušalīgo noziegumu pasaule uzzināja 2008. gadā, kad viņa vecākā meita Kerstina pagrabā smagi saslima, un pēc Elizabetes lūguma viņu nogādāja slimnīcā. Kerstinai konstatēja smagu nieru nepietiekamību, ārsti pieprasīja slimības vēsturi, kā arī mātes klātbūtni. Fricls bija spiests atvest Elizabeti, un viņa tika izglābta, bet tēvs arestēts. 

Meitas paverdzināšana un izvarošana 24 gadu gaitā nebija pirmais Fricla noziegums. 1967. gadā viņš iebruka kādas sievietes mājā Lincā un viņu izvaroja, piedraudot ar nazi. Viņu turēja aizdomās arī par triju sieviešu noslepkavošanu 1966., 1986. un 2007.gadā.

Fricla noziegums guva plašu atspoguļojumu ne vien medijos, bet arī kultūrā. Vācu grupa “Rammstein” tam veltīja dziesmu “Wiener Blut” 2009. gada albumā “Liebe ist für alle da”. Cita vācu grupa “Caliban” veltīja dziesmu “24 Years”, franču metāla grupa “Benighted” — dziesmu “Fritzl”, bet somu metāla grupa “Gloria Morti” — dziesmu “Josef Fritzl”.

Lenija Abrahamsona 2015. gada filma “Istaba” (Room) ir tāda paša nosaukuma Emmas Donohjū romāna ekranizācija, kura stāsts iedvesmots no piecgadīgā Fēliksa likteņa. Filma guva daudzas godalgas un nominācijas, bet galvenās lomas tēlotāja Brī Larsone saņēma ASV Kinoakadēmijas “Oskara” balvu, “Zelta globusu” un Britu Kino un televīzijas mākslas akadēmijas BAFTA balvu.

Savukārt 2021. gadā uz ekrāniem nonāca Elizabetes Rēmas filma “Meitene pagrabā” (Girl in the Basement).