foto: AP/Scanpix
Netanjahu sola, ka nekas neapturēs Izraēlu no "Hamas" sakaušanas
Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu.
Pasaulē
2024. gada 13. janvāris, 21:48

Netanjahu sola, ka nekas neapturēs Izraēlu no "Hamas" sakaušanas

Jauns.lv/LETA

Svētdien apritēs 100 dienas, kopš sākās Izraēlas un Gazas joslā valdošā palestīniešu kaujinieku grupējuma "Hamas" karš, un ANO Palestīniešu bēgļu lietu aģentūras (UNRWA) vadītājs Filips Lazarīni paziņoja, ka tāds karš aptraipa cilvēci, bet Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu solīja sakaut "Hamas".

"Plašā nāve, iznīcība, cilvēku pārvietošana, bads, zaudējumi un sēras pēdējās simts dienās ir aptraipījusi mūsu kopīgo cilvēci," apmeklējot Gazas joslu, paziņoja Lazarīni.

Viņš nosodīja "šaušalīgos uzbrukumus", kurus "Hamas" kopā ar citiem grupējumiem sarīkoja 7. oktobrī, iebrūkot Izraēlā un nogalinot 1140 cilvēku, no kuriem lielākā daļa bija civiliedzīvotāji.

Apmēram 250 cilvēku tika saņemti gūstā. Pamiera laikā daļa ķīlnieku tika atbrīvoti, bet 132 cilvēki joprojām ir "Hamas" gūstā Gazas joslā. Izraēlas amatpersonas pieļauj, ka 25 no viņiem ir miruši.

"Tās ir bijušas simt pārdzīvojumu un nemiera pilnas dienas ķīlniekiem un viņu tuviniekiem," teica UNRWA vadītājs.

Izraēla uz "Hamas" 7.oktobra uzbrukumu atbild ar sauszemes, gaisa un jūras spēku operāciju Gazas joslā, kuras varasiestādes apgalvo, ka Izraēlas bombardēšanā Gazas joslā esot nogalināti vismaz 23 843 cilvēki, taču šie skaitļi, domājams, ir stipri pārspīlēti, ņemot vērā to dezinformāciju, ko līdz šim izplatījis "Hamās". Turklāt liela daļa no nogalinātajiem ir islāmistu grupējumu kaujinieki.

Tikmēr ANO aģentūras vadītājs Lazarīni uzsvēra, ka Gazas joslā ir vesela bērnu paaudze, kas tiek traumēta un paies gadi līdz tā atveseļosies. "Cilvēki dzīvo necilvēcīgos apstākļos, kur izplatās slimības, arī bērnu vidū," viņš paziņoja, piebilstot, ka drīzumā varētu sākties bads.

Šonedēļ Hāgā bāzētā Starptautiskā tiesa uzklausīja argumentus Dienvidāfrikas Republikas ierosinātajā procesā, kurā Izraēla tiek apsūdzēta par ANO konvencijas par genocīda nepieļaujamību un sodīšanu pārkāpumiem.

Lietas, kuru apsveica Gazas joslas varasiestādes, mērķis ir apturēt militāro kampaņu, kuru Izraēla tiesā pamatoja kā pašaizsardzību, kas nav vērsta pret palestīniešu civiliedzīvotājiem.

Netanjahu sestdien paziņoja, ka neviena tiesa vai militārs ienaidnieks neapturēs Izraēlu no mērķa sasniegšanas un "Hamas" iznīcināšanas.

"Ir iespējams un ir jāturpina līdz uzvarai, un mēs to darīsim," televīzijā pārraidītā preses konferencē teica Izraēlas premjerministrs, paziņojot, ka Izraēlu neatturēs nedz tiesa Hāgā, nez ar Irānu saistītie spēki Libānā, Sīrijā, Irākā un Jemenā, kas atbalsta palestīniešus.

ANO aplēses liecina, ka 1,9 miljoni cilvēku jeb gandrīz 85% no Gazas joslas iedzīvotājiem karadarbības dēļ bijuši spiesti pamest mājas.