Krievijas pilsētās salst bez apkures; pieklusuši prieki par sasalušo Eiropu
Salstošie iedzīvotāji vienā no daudzajām Krievijas pilsētām (ekrānuzņēmums no "X")
Pasaulē
2024. gada 10. janvāris, 19:07

Krievijas pilsētās salst bez apkures; pieklusuši prieki par sasalušo Eiropu

Jauns.lv

Vēl samērā nesen Krievijas televīzijā un sociālajos tīklos tīksminājās par gaidāmo ledus apokalipsi Eiropā pēc Krievijas gāzes atslēgšanas, bet pēc masveida raķeštriecieniem pa Ukrainas infrastruktūru, kas tūkstošiem Ukrainas iedzīvotāju lika tumsā salt, daudzu kaimiņvalsts iedzīvotāju laimei nebija robežu. Nu jau labu laiku prieki ir beigušies — daudzās Krievijas pilsētās salā ir atslēgta apkure, un iedzīvotāji raksta žēlabainus vēstījumus Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam un vietējām administrācijām.

Daudzi atceras Putina frāzi "salsti, salsti, vilka aste", ar ļaunu prieku pārpilno Krievijas gāzes giganta "Gazprom" klipu par Eiropas galu bez Krievijas gāzes, kā arī Kremļa galma humorista Jevgēņija Petrosjana gardos smiekliņus pērnā Jaungada "Zilajā uguntiņā" par eiropiešiem, kam nāksies iztikt bez gāzes un silta ūdens.

Pienāca jauna ziema, taču problēmas radušās ne tur, kur cerēja smejošie propagandisti.

Piemēram, Maskavas apgabala Elektrostaļā iedzīvotāji spiesti pagalmos dedzināt ugunskurus, lai sasildītos, jo dzīvojamās telpās gaisa temperatūra mēdz nokrist līdz pat 10 grādiem, un nelīdz pat sildīšanās ar elektroierīcēm. Apkures, elektroapgādes un ūdensapgādes problēmas radušās daudzās citās Piemaskavas pilsētās, turklāt daudzviet sala dēļ plīsušas caurules, tādējādi daudzas mājas ir applūdušas.

Maskavā nakts uz 4. janvāri kļuva par visaukstāko šajā ziemā, sasniedzot pēdējo 42 gadu rekordu. Dažos rajonos gaisa temperatūra pazeminājās līdz mīnus 27 grādiem. Tajā pat dienā pēc ugunsgrēka apakšstacijā vairāki pilsētas rajoni palika bez gaismas un apkures. Kaut gan pašlaik gaisa temperatūra ir paaugstinājusies, sinoptiķi sola spēcīga sala atgriešanos jau piektdien.

Avāriju rezultātā apkures problēmas radušās arī daudzviet citur, piemēram, Jekaterinburgā, Penzā, Omskā, pat dienvidos Kubaņā.

Maskavas apgabala iedzīvotāji sūdzas, ka gubernatora Andreja Vorobjova “Telegram” kanālā pēc notikušajām avārijām ir atslēgta komentēšanas iespēja. “Telegram” kanāls “Ostorožno, Moskva” vēsta, ka sākumā uz iedzīvotāju sūdzībām par siltuma, elektrības un ūdens trūkumu atbildēja attiecīgie resori, taču pēc tam kritiskas piezīmes sāka dzēst, līdz vispār atslēdza komentēšanas iespēju.

Kremļa pārstāvis Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka Putins “ir kursā par visu”.

Kamēr pavalstnieki tepat Maskavā un tās apkārtnē salst, Putins nolēma aizlidot uz vistālāko reģionu — Čukotku, kur pastaigāja pa siltumnīcu, pataustīja gurķus un pažēlojās, ka draugi viņu nepazīst.