foto: AP/Scanpix
Navaļnija komanda 21. janvārī plāno demonstrācijas
Pasaulē
2024. gada 10. janvāris, 13:46

Navaļnija komanda 21. janvārī plāno demonstrācijas

Jauns.lv/LETA

Apritot trešajai gadskārtai kopš Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija ieslodzīšanas, viņa komanda aicinājusi visā pasaulē 21. janvārī rīkot demonstrācijas.

"Neļaujiet [Krievijas diktatoram Vladimiram] Putinam uzvarēt," sociālā tīklā "Telegram" aicināja trimdā dzīvojošais Navaļnija līdzgaitnieks Leonīds Volkovs.

Demonstrācijas plānotas tikai ārvalstīs, jo Krievijā varasiestādes disidentus nežēlīgi apspiež.

Plašas demonstrācijas gaidāmas Vācijā. Organizatori cer, ka protesti notiks vismaz desmit pilsētās, tai skaitā Berlīnē, Frankfurtē, Hamburgā, Minhenē un Ķelnē.

Navaļnijs nesen tika pārvests uz cietumu Arktikas reģionā. Navaļnija sabiedrotie uzskata, ka Kremlis cenšas vēl vairāk izolēt Navaļniju pirms vēlēšanām, kurās Putins, gandrīz droši, tiks pārvēlēts amatā uz piekto termiņu.

Navaļnijs tika aizturēts 2021. gada janvārī, atgriežoties no Vācijas, kur viņš ārstējās pēc Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) aģentu organizētā noindēšanas mēģinājuma.

Tā paša gada februārī Navaļnijam tika piespriests divarpus gadu ilgs cietumsods par viņam 2014. gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu šķietamu pārkāpšanu, ārstējoties Vācijā. Nākamā gada martā viņam piesprieda vēl deviņus gadus ieslodzījumā par "krāpšanu" un "necieņu pret tiesu", bet 2023.gada augustā - 19 gadu cietumsodu par "ekstrēmismu".