foto: AFP/Scanpix
Krievi izdomājuši, ka vētru Melnajā jūrā izraisa amerikāņi
Novembra beigās vētra Melnajā jūrā izraisīja plūdus okupētajā Krimā. Krievijas eksperti vaino ASV militāristus.
Pasaulē
2024. gada 8. janvāris, 06:43

Krievi izdomājuši, ka vētru Melnajā jūrā izraisa amerikāņi

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Novembra beigās Krievijas okupētā Krima piedzīvoja visai postošu vētru, un uzreiz pēc tam dažādas valsts un armijas amatpersonas paziņoja, ka Amerikas Savienotās Valstis varētu būt izmantojušas klimatiskos ieročus.

Krievijas Federālā apsardzes dienesta (tas apsargā arī diktatoru Putinu) galvenais analītiķis Dmitrijs Jefimovs visā nopietnībā dabas stihijās vaino Vašingtonu. “Pašreizējās klimatiskās anomālijas nez kāpēc notiek tieši reģionos, kuri ir iesaistīti militārajos konfliktos Tuvajos Austrumos,” Jefimovs atradis likumsakarību.

Gluži kā fantastikā

“Tikko Turcija paziņoja par savu nosodošo attieksmi pret Izraēlas darbību Gazas joslā, tā šo valsti uzreiz satricināja spēcīga zemestrīce, Ziemeļāfriku, kur Krievija pastiprina savu ietekmi un klātbūtni, pēkšņi piemeklē sausums. Ņemot vērā arī neraksturīgi spēcīgo vētru Krimas piekrastē, jāatceras galvenais izlūkošanas princips – tik daudz līdzīgu notikumu nevar būt vienkārša sagadīšanās, un es uzskatu, ka tie var būt klimatisko ieroču lietošanas sekas,” klāsta Jefimovs.

Nav gan piedzīvots pēkšņs sausums ne Nigērā, ne Centrālāfrikas Republikā, ne citās Melnās Āfrikas valstīs, kur darbojas “Vagner” bandas algotņi.

Aizdomās tur ASV kuģi

Jefimovs vēsta, ka ASV rīcībā ir trīs klimata ietekmēšanas stacijas – divas Aļaskā, vēl viena Puertoriko. Norvēģijas teritorijā esot divas šādas stacijas, kas esot NATO rīcībā.

Viņš arī ziņo: “Tieši pirms februāra zemestrīces Turcijā Stambulas ostā ieradās amerikāņu kreiseris “USS Nitze”. Šis pats kreiseris atradās Turcijā arī 1999. gadā, kad tur arī notika zemestrīce. Iespējams, ka uz šā kuģa atrodas kāda eksperimentālā aparatūra zemestrīču izraisīšanai.”

“Eksperts” apgalvo, ka pierādījumi par klimatisko ieroču eksistenci atrodami pat oficiālajā Baltā nama mājaslapā – dokumentā par piecu gadu plānu par “klimatiskajām intervencēm”. Tāpat viņš arī atgādina antiglobālistu murgaino teoriju, ka Melindas Geitsas un Rotšildu fonds sponsorē bārija sulfāta un sudraba jonu izsmidzināšanu no lidmašīnām dažādos pasaules reģionos.

Var izklīdināt lietus mākoņus

Jau pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados vairāk nekā 50 pasaules vadošās valstis parakstīja starptautisku konvenciju par aizliegumu kaitīgi iedarboties uz apkārtējo vidi, bet sazvērestības teorijas par kādu vielu smidzināšanu no lidmašīnām sen jau atmaskotas.

Lielākais, ko šobrīd klimatisko apstākļu ietekmēšanai ir iespējams paveikt, ir lietus mākoņu izklīdināšana. Ja būtu iespējams kas vairāk, ASV noteikti to izmantotu, lai izvairītos no Atlantijas okeāna vētrām, kas katru gadu posta šīs valsts piekrasti. Zemestrīču vai vulkānu izvirdumu ietekmēšana jau ir nereāla, vēl jo vairāk ar aparatūru, kas izvietota uz viena neliela kuģa. 

Katastrofu ģeogrāfija

Nav skaidrs, kā Jefimovs izfantazējis versiju par Turcijas sodīšanu, jo pēdējā zemestrīce (ievainoti 23 cilvēki) šīs valsts dienvidos notika augustā, gandrīz divus mēnešus pirms “Hamas” uzbrukuma Izraēlai un atbildes trieciena Gazai. Postošā zemestrīce ar 50 000 upuriem Turciju un arī Sīriju satricināja vēl agrāk, februārī. Turklāt Turcija ir NATO dalībniece, tātad, pēc krievu “ekspertu” domām, ASV vēršas pret savu sabiedroto.

Decembrī Ķīnas ziemeļrietumos zemestrīcē gāja bojā vismaz 144 cilvēki, novembra sākumā tālajā Nepālā ap 160 cilvēku, oktobrī Afganistānā ap tūkstoti, septembrī Marokā gandrīz trīs tūkstoši. Pat Francijas rietumos jūnijā pieredzēta reta 5,8 magnitūdu zemestrīce, par laimi, cieta tikai ēkas un viegli ievainots viens cilvēks, tātad dabas katastrofu ģeogrāfija ir visai plaša.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par "Patiesība par meliem" saturu atbild SIA Izdevniecība "Rīgas Viļņi".