foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Kadirovs aicina īstenot asinsatriebību
Čečenijas vietvaldis Ramzans Kadirovs.
Pasaulē
2024. gada 6. janvāris, 05:40

Kadirovs aicina īstenot asinsatriebību

Jauns.lv

Čečenijas vietvaldis Ramzans Kadirovs paziņojis, ka slepkavībā vainojamos nevar atstāt nesodītus, bet, ja viņus neizdodas atrast, atmaksa jāsaņem radiniekiem.

Šādu “juridisku risinājumu” Kadirovs izklāstīja sanāksmē ar Čečenijas Iekšlietu ministrijas darbiniekiem un Krievijas Nacionālās gvardes vietējiem kaujiniekiem. Video publicēts “Telegram” kanālā “1ADAT”.

Tas lieku reizi apliecina, ka Čečenija tikai formāli ir Krievijas sastāvā – šeit valda citi likumi, pret ko Kremlis neuzdrošinās iebilst. Kadirovs atsaucas uz vietējām tradīcijām, pie kurām piederas “asinsatriebība”. 

“Jebkurš, kas pārkāpj sabiedrisko kārtību vai aizskāris policijas darbinieku vai republikas viesi – pat, ja mēs viņu neatradīsim, tad mēs neturpināsim meklēt. Mēs atradīsim viņa tuviniekus. Mums no izseniem gadsimtiem tā bijis: ja neatrada vainīgo, izsludināja atriebību viņa brālim, tēvam,” pauž Kadirovs. 

Viņš nosaucis par nepieņemamu situāciju, kad slepkavas radinieki vienkārši atsakās no viņa: “Nekāda atteikšanās no radinieka nedarbojas, kamēr mēs nenogalināsim kādu no viņu ģimenes un neīstenosim asinsatriebības tiesības.”

Jau agrāk Kadirovs paudis, ka asinsatriebība nav viduslaiku palieka, bet “vienīgais un maksimāli iedarbīgais instruments agresijas un neprāta savaldīšanai, kas samazina līdz nullei pat teorētisku tīšas slepkavības iespēju”. 

Krievijas konstitūcija aizliedz sodīt bez tiesas lēmuma un kriminālkodekss paredz atbildību par asinsatriebību, bet Kadirovs var atļauties dzīvot pēc citiem likumiem, kamēr vien kalpo Putina režīmam.